Промени в състава на кабинета могат да забавят приемането на

...
Промени в състава на кабинета могат да забавят приемането на
Коментари Харесай

Атанас Славов: Промени в кабинета могат да забавят поправките в съдебния закон

Промени в състава на кабинета могат да забавят приемането на поправките в Закона за правосъдната власт, част от които са основаването на Висш правосъден и Висш прокурорски препоръки. Това съобщи правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

Според него поправките са основни и в тях са отразени всички съществени новаторски хрумвания, които са били заложени в Конституцията.

Той беше безапелационен, че промяната в правораздаването е стратегически приоритет.

" За страдание, в случай че има промени в състава на държавното управление, това би могло да забави или да прекъсне процеса, което може да докара до това, че Народното събрание да не успее в 6-месечния период да извърши своя парламентарен ангажимент, а точно да одобри новия закон за правосъдната власт ",каза Стоянов.

Относно предстоящото решение на Конституционен съд във връзка измененията в Конституцията, Славов разяснява, че не чака в главата " Съдебна власт " да има съществени промени.

Относно опцията, в случай че има ново правитлство, то да не припознае текстовете,Славов разяснява:

" Напълно е допустимо, само че основното за нас е, че в този закон са отразени всички съществени новаторски хрумвания, които бяха заложени в Конституцията: разделянето на двата съвета, смяната в устройството на прокуратурата, деполитизация на избора на членове на Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, деполитизация на избора на инспектората към Висш съдебен съвет. Всички съществени хрумвания са тук. Ако някой не ги припознае, би трябвало да даде мощни аргументизащо не ги припознава. ",допълни той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР