Промени в регламента за ползване на минералните води у нас

...
Промени в регламента за ползване на минералните води у нас
Коментари Харесай

Промени в Закона за водите могат да променят българския туризъм

Промени в регламента за прилагане на минералните води у нас могат да трансформират образа на туризма във Варна и да подсигуряват действително превръщането на града в място за посещаване през четирите сезона. Законодателната самодейност, стартирана от варненски депутати, предлага общините да стартират да стопанисват термалните извори и водата да носи изгода, вместо да изтича, както сега. Очакванията са измененията в закона да бъдат признати до края на годината. Това предвижда варненският регионален шеф Стоян Пасев.

Варна

Най-видимата демонстрация на проблема с използването на минералните води във Варна е по този начин наречената Топла вода. Импровизираният басейн непрекъснато е цялостен с хора. Липсата на непрекъсната поддръжка, а и на място, стопира доста други искащи обаче, а горещата вода просто изтича в морето. За градския басейн също е по-изгодно топленето на питейна вода, макар близкия минерален каптаж.При предстоящата смяна в Закона за водите Община Варна ще получи правото да стопанисва минералните източници.
Стоян Пасев, регионален шеф на Варненска област: Ако овладеем тази минерална вода и термалните източници, в реда на нещата е да се създадат спа центрове, както е в Карлови Вари. Това е един от главните проблеми на Варна. Знаете че, на територията на Варна има 72 каптажа с термална вода, минерална, от които нито един не се употребява.
Термалната вода във Варна е лековита и е същинско благосъстояние, само че сега просто изтича в морето.
Стоян Пасев, регионален шеф на Варненска област: За жал, само в Свети Константин и Елена има легално прилагане на минерална вода за сходен тип активност.
Изворите тук са с температура 48 градуса, тъй че водата, с изключение на за басейни и спа-процедури, може да се употребява и за отопление. В момента обаче искащите би трябвало да платят такса върху 48-те градуса, а освен върху топлината, която действително ще употребяват. Ако в новия закон за водите това бъде контролирано, част от Варна може да има отопление от минерална вода.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР