Промени в правилата за прием на децата в детските градини

...
Промени в правилата за прием на децата в детските градини
Коментари Харесай

Внесоха промени в приема на деца в детски градини и подготвителни групи във Варна

 Промени в разпоредбите за банкет на децата в детските градини и в подготвителните групи към учебните заведения във Варна утвърди Общинският съвет на днешното си изключително съвещание. Добавени са спомагателни критерии, които целят по-висок обсег на децата, живеещи в прилежащите на детските градини региони, както и разширение на обществения темперамент на условията.  

Водещ остава правилото на уседналост, само че варненчетата, чийто непрекъснат и сегашен адрес съответстват, ще получават спомагателни точки. Бонус точки ще се дават също на момчетата и девойките, посещавали яслена група   към същата детска градина.

С преимущество ще са и децата, чиито братя и сестри посещават същата детска градина/училище към 15 септември на идната образователна година и са в региона на обсега на детското/учебното заведение. Този аршин фигурираше и до момента, само че имаше условие за уседналост 2 и повече години, което ще отпадне с приемането на измененията в Наредбата за изискванията и реда за записване, отписване и пренасяне на деца в общинските детски градини, подготвителни полудневни и целодневни групи към учебните заведения на територията на община Варна.

В актуалната пандемична конюнктура, с изключение на на деца с двама работещи родители, спомагателни точки ще се дават и на малчугани, чиито майка и татко са регистрирани в Бюрото по труда с право на парично обезщетение. Деца с незнайни родители също ще бъдат с преимущество при банкет в детската градина.

За облекчение се вкарват промени и при документите за доказване на критериите. Вече няма да се изискват копие и оригинал (за сверка) на уверение на постоянен/настоящ адрес на детето, а това ще се ревизира по длъжностен път.

Приемът за ясли, градини и подготвителни групи в учебните заведения стартира на 10 май 2021 година Регистрацията на електронни заявки за кандидатстване ще продължи до 30 май, а първото класиране ще бъде оповестено на 7 юни.

За образователната 2021/2022 година за банкет в яслена група са оповестени 386 места, а за първа възрастова група – 2 136 места. В 16 общински учебни заведения ще се одобряват деца в подготвителна група – 5- и 6-годишни, като свободните места са 503 в 26 групи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР