Промени в НПК трябва да има, но първо трябва да

...
Промени в НПК трябва да има, но първо трябва да
Коментари Харесай

Крум Зарков: Промени в НПК трябва да има, но първо трябва да има съзнание

Промени в Наказателно-процесуален кодекс би трябвало да има, само че първо би трябвало да има схващане. Това момиче заплаща с лицето си, с тялото си виновността на други за безучастие, за отказани промени, за измама. Нека този причинител получи заслуженото. Това сподели нощес някогашният правосъден министър и сегашен секретар по правните въпроси на президента Крум Зарков в предаването „ На фокус " по Нова телевизия.

Той уточни, че този проблем не е индивидуален случай.

„ Фактът, че стигаме до Наказателния кодекс, значи сме стигнали до неуспех. Такива случаи има доста, някои от тях не се виждат и не могат да бъдат снимани с раните. Чувствам се ядосан, че всякога се случва едно и също. Утре-вдругиден тази история ще отшуми в публичното пространство, ще имаме отново спор в Народното събрание и там ще се наслушаме на идната порция нелепости, вместо да се вземат точните решения ", разяснява някогашният правосъден министър.

За да има качествена смяна на Конституцията, тя би трябвало да е премислена, съобщи Зарков. Фокусът от същинските проблеми в правосъдната промяна е отместен с дебатите към мандатите на кметовете и националния празник, счита Зарков. „ Някой може ли да ми изясни какъв е казусът със служебните държавни управления и с какво конституционалистите от конституционното болшинство не са съгласни с един институт, който доста пъти се наложи да вади страната от рецесия ", съобщи някогашният правосъден министър във връзка препоръчаните промени в Конституцията, импортирани от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Той дефинира предложенията за промени като конюнктурни. Механизмът за отчетност на основния прокурор, залегнал в законопроекта, импортиран от служебния кабинет, към този момент е редактиран от постоянното държавно управление. „ Три дни откакто отчетът на Европейска комисия излезе и това послужи като съображение най-сетне да се подхващат ограничения за повдигане на механизма за съдействие и инспекция, внесоха тъкмо по текстовете промени, които съгласно мен нямат никакъв смисъл. В резултат на това в този момент има много неясноти, които се слагат, за дали механизмът ще сработи и по какъв начин. Висш съдебен съвет отхвърля да ги извършва ", уточни Зарков.

Президентът няма да показа своя вид за конституционни промени, защото това би се изтълкувало като опълчване, съобщи Крум Зарков.

„ Когато нашата парламентарна република е в рецесия, за къс интервал от време би трябвало политически неутрално държавно управление да провежда и организира изборите. Една конституция е добра, когато не разрешава безредие. Със сегашните промени има риск, когато сме в обстановка на рецесия, тя да не може да бъде решена ", изясни Зарков.

В резюме за препоръчаните законови промени той цитира еврокомисаря Дидие Рейндерс: „ Много е хубаво, че имате закони, още по-добре ще е да ги прилагате ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР