Промени в насока условията и реда за извършване на дейност

...
Промени в насока условията и реда за извършване на дейност
Коментари Харесай

Експерти настояват за облекчаване на режима за сините карти


„ Промени в тенденция изискванията и реда за осъществяване на активност по обезпечаване на краткотрайна работа и по-конкретно по отношение на служащи – жители на трети страни ще донесе повече еластичност за бизнеса и ще спомогне за понижаване дефицита на фрагменти ”, споделя Надежда Василева (снимка: Adecco България)

Ограниченият трудов пазар в България може да бъде уголемен с нова работна мощ, в случай че бъдат облекчени изискванията за краткотрайна претовареност на жители на страни отвън Европейски Съюз. Това показа Надежда Василева, изпълнителен шеф на Adecco България по време на работна полемика, проведена от Българската стопанска камара „ Внос на служащи от трети страни – провокации и благоприятни условия ”.

„ Облекчаването на режима по издаване на сините карти за висококвалифицирани фрагменти е единствено първата стъпка към увеличение на конкурентоспособността на българската стопанска система ”, разяснява Таня Найденова, търговски шеф на Adecco България.

По нейните думи, от ден на ден български компании изпитват усложнения с намирането на нискоквалифициран личен състав. Редица фактори въздействат на тази наклонност, като все по-ниските равнища на безработица, емиграцията на трудоспособно население и неналичието на интерес към нискоквалифицирани работни позиции.

„ Заводи, хотели, заведения, шивашки заводи, строителния отрасъл към този момент интензивно наемат личен състав от чужбина. Кандидатите са главно от Киргизстан, Узбекистан, Турция, Украйна, като за 2022 са издадени над 4000 разрешителни за работа. Процедурата, въпреки и олекотена в последно време, към момента е тромава, и лишава най-малко 3 месеца ”, сподели Найденова.
още по темата
Подкрепата, която организациите за асортимент на личен състав могат да окажат на бизнеса, на този стадий се лимитира до търсене и асортимент на претенденти за работа от трети страни, както и подпомагане по издаване на нужните разрешителни – развой, отнемащ няколко месеца.

„ Имайки поради изгодите от услугата по краткотрайна претовареност, считаме, че промени в тенденция изискванията и реда за осъществяване на активност по обезпечаване на краткотрайна работа и по-конкретно по отношение на служащи – жители на трети страни ще донесе повече еластичност за бизнеса и ще спомогне за намаляне дефицита на фрагменти ”, добави Надежда Василева.

Участниците в срещата бяха безапелационни, че е належащо периодите по инспекция и утвърждение на документите да бъдат съкратени, да се търсят разновидности за облекчение на процедурите по образеца на Германия и Румъния и да се работи по дигитализацията на всички процеси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР