Промени в наредбата ще осигуряват по-добра градска средаОтпаднало е предложението

...
Промени в наредбата ще осигуряват по-добра градска средаОтпаднало е предложението
Коментари Харесай

Забраняват маломерни жилища със северно изложение

Промени в наредбата ще обезпечават по-добра градска среда

Отпаднало е предлагането да стане допустимо построяването на маломерни жилища със северно ревю.

Това сподели служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при присъединяване си в Urban Development Forum през днешния ден, съобщи МРРБ.

Затова за наново публично разискване е препоръчан прецизираният план за изменение на Наредба №7 за разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони. Той уточни, че промените в нормативната база би трябвало да са за обезпечаване на условия, посредством които градската среда да придобива по-добър тип и в по-добър проект да построяват избрани здания.

Министър Шишков подсети, че посредством законови промени е юридически опит за решение на някои от съществуващите проблеми по места. Например, избраният в Закона за устройство на територията период за отчуждаване на терени за озеленяване е повишен от 5 години на 15 години. Тази наредба, както и за използването на улична регулация, обаче са анулирани от Конституционния съд като противоконституционни. Затова в този момент са стартирани законодателни промени, посредством които правосъдните решения да бъдат изпълнени. Не може нещо за остане " консервирано " и да не се развива в продължение на 10-15 години, безапелационен бе арх. Шишков.

По думите му огромното закъснение в развиването на градовете не е в тяхното обмисляне, а в построяването им. Визиите за града не са картинки, а осъществяване, което значи, че градското развиване приключва с неговата реализация, добави той.

Според него, през последните 10-12 години, макар визията за развиване на общините, изостава придобиването на терени за нови улици, детски градини и зелени площи и в тяхното строителство. Това извънредно доста вреди на развиването на градската среда Необходимо е незабавното намиране на финансов механизъм за развиването на градовете.

Като образец за намиране на решение министърът уточни плана за доизграждане на Южната дъга на Столичния околовръстен път, чиято рационализация е доста забавена. Министерство на регионалното развитие и Столична община работят взаимно по него. Той обърна внимание, че препоръчаното сега техническо решение има сериозен проблем. То планува краят на Южната дъга да се влива в кръговото кръстовище за кв. „ Люлин “ и гр. Банкя. За това на идващото управление на Министерство на регионалното развитие и на общината ще бъде препоръчано да се откри ново решение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР