Промени в конституцията няма да има! Депутатите не успяха да

...
Промени в конституцията няма да има! Депутатите не успяха да
Коментари Харесай

Новата Конституция не мина в пленарна зала!

Промени в конституцията няма да има! Депутатите не съумяха да съберат нужните 160 от 240 гласа за привикване на избори за Велико национално заседание, което да направи промени в конституцията.

Със 111 гласа „ за “, 93 - „ срещу “ и 8 - " въздържал се " Народното събрание отхвърли предлагането на ГЕРБ за производство на избори за Велико Народно заседание.

Точката с решението бе вкарана изненадващо сред разглеждането на бюджетите за 2021 година Проектът за решение за осъществяване на избори за Велико национално заседание пък бе импортиран още на 2-и септември от 127 депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ".

За да мине то в зала обаче бяха нужни 160 депутатски гласа " за ". Още първоначално опозиционните партии Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се зарекоха да не поддържат това предложение. Днес по време на дебатите пък от " Воля " оповестиха, че също няма да гласоподават за осъществяване на избори за Велико народно събрание.

Съгласно член 160 от в този момент настоящата Конституция на Република България Народното събрание взема решение да се произведат избори за Велико Народно заседание с болшинство две трети от общия брой на народните представители, което значи, че с цел да се стигне до подобен избор, са нужни 160 народни представители.

Проектът за нова Конституция бе разгласен от премиера Бойко Борисов на 14 август и импортиран на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Воля " и част от самостоятелните депутати.

Предложението пристигна в отговор на антиправителствените митинги. Сред предложенията на ГЕРБ са понижаване на народните представители от 240 на 120 и при Великото национално заседание броят на народните представители да бъде понижен - от 400 на 280.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР