Промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които се урежда

...
Промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които се урежда
Коментари Харесай

Представиха законодателни текстове, предвиждащи пожизнена втора пенсия

Промени в Кодекса за общественото обезпечаване, с които се урежда изплащането на по този начин наречената втора пенсия от частните сдружения предлага общественото министерство.

Първите заплащания ще са към дамите, родени през 1960 година, които през есента на 2021 година ще имат право на втората пенсия. Предложенията се разискват с представители на частните фондове, парламентарните комисии по бюджет и финанси и обществена политика, както и на бизнеса и синдикатите.

Основен артикул, предлаган от работната група, е приемането на пожизнена пенсия, която ще е с обезпечен размер.

За да я получат обаче, хората би трябвало да имат в персоналната си партида средства, които да подсигуряват, че месечно няма да получават по-малко от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст, която всяка година дефинира страната.

Няма да се усилва възрастта за пенсия - остава 65 година до 2037 година

Тук няма заместничество на парите, само че сдруженията ще оферират спомагателен артикул на пенсионерите, посочи общественият министър Бисер Петков, представен от БНР.

Пожизнена пенсия с обезпечен интервал на погашение. В рамките на този обезпечен интервал на погашение заплащането ще продължи и в случаите, че пенсионерът почине, само че ще бъде ориентирано и ще се получава от неговите наследници, сподели той.

При незадоволително пари в персоналните партиди за пожизнена пенсия хората ще имат право на разсрочена. Тя няма да се получава всеки месец.

Ако лицето почине преди интервала, в който е показал, че ще я получава, остатъкът от средствата, които не са платени към него, ще отидат към наследниците. Ако парите в партидата са по-малко от една минимална пенсия, те ще се платят еднократно.

Втората пенсия ще може да се получи при навършването на възрастта за пенсиониране при трета категория труд или една година по-рано, в случай че за това има задоволително насъбрани пари.

Втората пенсия като главната – малко, само че от сърце

На опасението, че поради втората пенсия тази от Национален осигурителен институт ще бъде понижена с 20% и може да се окаже, че първите получатели ще взимат по-малко средства, министър Петков напомни, че парите от фондовете могат да се трансферират към Национален осигурителен институт. Тази алтернатива ще се резервира.

До момента няма скица, по която да се урежда заплащането на спомагателната пенсия.

Преди година страната и пенсионните фондове реализираха единодушие вторите пенсии да са пожизнени, месечни, разсрочени или еднократни. Но за това не бяха дефинирани законодателни текстове.

Условие за пожизнената пенсия тогава бе парите в партидата на индивида да разрешават месечният размер да не бъде по-малък от 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Тогава общественият министър пресметна, че за първите пенсионери с втора пенсия месечните суми ще са към 40 лева Ако насъбраната сума в партидата е незадоволителна, пенсионерът ще може да си избере средствата да се изплащат разсрочено за 5, 10 или 15 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР