Промени в Гражданския процесуален кодекс, които касаят сумата, която може

...
Промени в Гражданския процесуален кодекс, които касаят сумата, която може
Коментари Харесай

Предлагат промени за запорите върху заплати и пенсии

Промени в Гражданския процесуален кодекс, които касаят сумата, която може да се запорира на наказани длъжници, оферират депутати.

В закона в този момент е написано, че върху трудово заплащане или пенсия до минималната работна заплата не може да се постанова запор. За приходи над нея удръжките са:

1. в случай че наказаното лице получава месечно заплащане в размер сред минималната работна заплата и двукратния размер на минималната работна заплата - една трета част, в случай че е без деца, и една четвърт част, в случай че е с деца, които издържа;

2. в случай че наказаното лице получава месечно заплащане в размер сред двукратния размер на минималната работна заплата и четирикратния размер на минималната работна заплата - една втора част, в случай че е без деца, и една трета част, в случай че е с деца, които издържа;

Сега депутатите оферират да се посочи, че става въпрос за горницата над минималната заплата.

Промени в запорите върху пенсии и заплати

Със законопроекта се предлага прецизиране на наредбите, като предлагането е текстът да бъде допълнен, тъй че да не се позволява друго пояснение и да се избегнат опитите за неточно използване в практиката, показват депутатите.

Според тях по този начин ще бъдат изчистени връзките взискател – дебитор, като се внесе изясненост на секвестируемата част от прихода.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР