Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои

...
Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои
Коментари Харесай

Голяма промяна с данъчните оценки на жилищата от 2024 г.

Промени в данъчните оценки на парцели ще има в някои обитаеми места у нас от следващата година, написа " Труд ".

По предварителни планове след осъществяването на новото категоризиране през 2024 година значително райони ще преминат в по-ниски категории, с което техният коефициент за местонахождение ще стане по-нисък, а от там ще бъдат понижени и данъчните оценки на парцелите.

Тази смяна ще засегне към 170 обитаеми места, които са общински центрове (64 на 100 от 265-те общини) и към момента незнаен брой кметства, което би довело до понижение на приходите от налог недвижими парцели с над 41 млн. лева Това се споделя в мнение на Сдружението на общините по отношение на измененията в Закона за локалните налози и такси.

У нас размерите на базисната данъчна стойност не са променяни от 2002 година и са избрани, съгласно закона, съгласно типовете парцели и структури, като варират от 3,70 лева./кв. м до 18,70 лева./кв. м.

Коефициентите за местонахождение усилват базисната данъчна стойност на 1 кв. м и се дефинират диференцирано, съгласно функционалният вид на обитаемото място и зоната, в която се намира съответния парцел. Най-високият коефициент за местонахождение е за I зона в столица - 93,6, а най-ниският е за обитаемоте места от VI, VII, VIII категория.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР