Проливните дъждове, придружени с ураганен вятър, взеха две жертви в

...
Проливните дъждове, придружени с ураганен вятър, взеха две жертви в
Коментари Харесай

Бедствено положение в Североизточна България. Над 300 сигнала за произшествия заради бурите

Проливните дъждове, съпроводени с ураганен вятър, взеха две жертви в страната, а няколко общини са в бедствено състояние като най-тежка е обстановката в Североизточна България, съобщи БНР.

 

51-годишен мъж е умрял на място, откакто е бил покрит от паднала стена в село Развигорово. Пастир на 67 години от Велики Преслав е умрял от токов удар, откакто е стъпил върху паднал проводник. Човек пострада от паднал ламаринен покрив в Провадия като той е прелетял през две улици и засегнал е жици. Пострадалият е откаран в болница.

 

Пораженията и дейностите на спасителите и пожарникарите заключи пред БНР шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Министерство на вътрешните работи основен комисар Александър Джартов.

 

" През днешния ден сме получили над 300 сигнала. Най-усложнена беше ситуацията в област Силистра и по-специално няколко села в община Дулово, където е оповестено и бедствено положение; област Разград и по-специално община Исперих, село Лъвино; област Търговище - също имахме няколко сигнала; област Смолян - много усложнена обстановка; област Ямбол, област Варна и област Шумен. Това са главните области. Имахме и няколко сигнала в Стара Загора, и Хасково. Навсякъде сътрудниците се оправят, за момента, поради това, че сигналите главно са свързани с паднали дървета и стълбове. Работят на терен, няма потребност от спомагателна помощ.

 

В 3 общини е оповестено бедствено състояние. Там дейностите се управляват от кметовете. Информацията, с която ние разполагаме, е че във Велики Преслав, единият от починалите е в резултат от разкъсан кабел от далекопровод. Той е на 67 години. В другия случай - с. Развигорово, в резултат на паднала стена е умрял 57-годишен мъж ".

 

Бедствено състояние оповестиха няколко обитаеми места в Силистренска област. Голяма част от тях останаха без ток и интернет. Към 21 ч. в Смолянско към момента има селища с прекратено електрозахранване - без ток са Катраница, Змиево, Вълчан и в региона на чепеларското село Проглед. От община Смолян ще обезпечат елементи за секциите на утрешните избори, сподели регионалният шеф Захари Сираков.

 

Силният вятър и интензивните превалявания са нанесли най-сериозни вреди на територията на областите Смолян, Търговище, Разград и Силистра. Към 17 часа 280 пожарникари и спасители, с 97 единици техника, вземат участие в отстраняването на паднали покриви, стълбове и дървета.

 

Частично бедствено състояние е оповестено за селата Долец, Прохлада, Таслаково и Колобър в община Дулово, област Силистра, където мина смерч.

 

На места в Долец електрическото зареждане е възобновено, само че над 15 стълба са потърпевши и възобновяване им ще отнеме най-малко седмица, сподели Юксел Исмаил, изпълняващ длъжността кмет на Дулово. Комисия за оценка на вредите, от миналия през днешния ден следобяд смерч в региона, ще стартира работа в понеделник. Най-пострадало е село Долец, където повече от половината къщи са с изпотрошени прозорце и отнесени покриви. Преди 8 години селото беше наводнено от микроязовир в Исперих.

 

Частично бедствено състояние е оповестено в община Девня, Варненска област. В цялата община няма ток, има паднали ламарини от покриви, отстраняват се паднали дървета от пътя.

 

От Варненската регионална администрация оповестиха, че в случай че зареждането не бъде възобновено, машинното гласоподаване в село Кипра ще бъде обезпечено посредством генератори. Във Варненско още три села са без ток поради бурята - това са Левски, Калиманци и Просечен в община Суворово.

 

По над 60 сигнала за вреди, нанесени от мощния вятър, работят и от Областната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в област Добрич. Повечето от случаите са паднали дървета върху пътното платно. В някои села има вреди по покриви на къщи, на учебното заведение в село Ловчанци е напълно съборен покривът. 

 

Жена е потърпевша, откакто дърво е паднало и я е наранило на паркинга в градската градина в Шумен. По първична информация дамата е с фрактури, откарана е в регионалната болница. 

 

Други двама души са умряли в резултат на бурята в Шуменска област, оповестяват от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. 

 

В Област Разград, на територията на община Исперих има обитаеми места без електрозахранване. В селата Лъвино и Тодорово са развалени покриви, паднали са стълбове и дървета. В очистване на произшествията вземат участие пожарникари и спасители. В община Разград има паднали над 30 дървета. По данни към 15 часа мощният вятър е почнал да утихва. Няма данни за потърпевши хора. Вятърът е отнесъл покривите на близо 100 къщи в Лъвино. Заседава Общинският щаб за отбрана от бедствия и повреди.

 

Проливен дъжд, съпроводен с плевел вятър и гръмотевици остави без ток 10 села в община Тунджа. Екипи отстраняват повредите. В Ямбол са подадени десетки сигнали за паднали дървета и клони, които сега се разчистват. Временно е затворен пътят сред стралджанските села Воденичане и Иречеково заради паднало дърво. Няма сигнали за наводнени жилищни здания и икономически постройки. 

 

Над 30 са получените сигнали за катастрофи на територията на област Смолян. В ликвидирането на произшествията вземат участие чиновници на РДПБЗН-Смолян. По данни към 20 часа към момента има обитаеми места без електрозахранване. Няма информация за потърпевши хора. Без ток са смолянските села Катраница, Змиево, Вълчан и в региона на чепеларското село Проглед. От община Смолян ще обезпечат елементи за секциите, сподели регионалният шеф Захари Сираков. На територията на региона няма затворен републикански път. Сигналите са главно за паднали дървета.

 

В селата Житница и Дуванлии в община Калояново също е прекратено електроподаването.

 

В Пловдив са получени 7 сигнала за паднали дървета. Дървета са паднали върху пътни платна в селата Бегунци, Нареченски бани и в региона на Карлово.

 

Бурни ветрове събориха дървета и клони и затрудниха придвижването по пътищата в област Стара Загора.

 

Наводнени сектори имаше в няколко квартала на Перник.

 

Проливен дъжд, съпроводен с плевел вятър и гръмотевици остави без ток 10 села в община Тунджа. Екипи отстраняват повредите по мрежата. В Ямбол са подадени десетки сигнали за паднали дървета и клони, които сега се разчистват.

 

Временно е затворен пътят сред стралджанските села Воденичане и Иречеково, поради паднало на платното дърво. Няма подадени сигнали за наводнени жилищни здания и икономически постройки, съобщи кореспондентът ни Даниела Костова. 

 

Пътят Габрово-Трявна беше е затворен заради произшествие в региона на село Жълтеш. Лек автомобил, самокатастрофирал на мокрия път, се беше преобърнал. Няма починали. Пътят беше отворен към 16:45 ч.

 

Сливен бе връхлетян от стихия с пулсиращ вятър от над 100 км/ч, а падналият  „ залпово “ дъжд е 12 литра на квадратен метър до 14.00 часа, сочат данните на метеорологичната обсерватория в града, представена от община Сливен. Счупени клони и наводнени пътни сектори в ниските места затрудниха автомобилния трафик.

 

В София валежите стопираха в ранния следобед, а от сутринта пожарни екипи се отзоваха на няколко сигнала за наводнения. Оранжев сигнален код за мощни превалявания и вятър през днешния ден беше в действие за цялата страна. Утре рисковите кодове отпадат.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР