Проливните дъждове, които се изляха в много части на страната

...
Проливните дъждове, които се изляха в много части на страната
Коментари Харесай

Ново поскъпване на плодове и зеленчуци заради пороите, съсипали посеви

Проливните дъждове, които се изляха в доста елементи на страната в последните седмици, нанесоха вреди освен върху къщи, улици и мостове, само че унищожиха и огромна част от земеделската годишна продукция. Най-потърпевши са зеленчукопроизводителите и фермерите, които отглеждат плодове навън. На места посевите са унищожени на 80%. Най-засегнати са фермерите в Северна България и от елементи - в Южна.

Според агроспециалистите от Държавния институт по зеленчукови култури несъразмерните превалявания са причина за появяването на заболявания по насажденията, основно - на мана, която погубва плода.

Засега пазарът у нас не усеща спада на реколтата, защото вносът ще компенсира по-малкото количество родна продукция. Това регистрират търговците на най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас - тази край Първенец. Изпълнителният ѝ шеф Илия Гатев споделя, че поевтиняват кайсиите, прасковите, нектарините и краставиците. В същото време се повишава цената на ягодите и черешите. Причината – свършва продукцията на родните производители и последните партиди стават по-скъпи, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР