Проливни валежи от дъжд се очакват в почти цялата страна

...
Проливни валежи от дъжд се очакват в почти цялата страна
Коментари Харесай

Проливни дъждове и вятър, привечер дъждът ще се примесва със сняг - Общество

Проливни превалявания от дъжд се чакат в съвсем цялата страна през днешния ден. В 17 области е разгласен жълт код за евентуално рисково време, а в други три кодът е една степен по-висок, оранжев - поради обилни превалявания и мощен вятър.

" Оранжевите " области са Смолян, Кърджали и Хасково. Там се чакат количества до 40-50 mm. В Кърджали и Хасково ще духа и мощен вятър от юг-югоизток с пориви до 22 - 24 m/s. Силен вятър се чака и в Ямбол, където кодът е жълт.

Предупредителен код няма само в областите Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас. Морето ще е бурно, ще духа вятър от югоизток с пориви до 17-20 m/s (7-8 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще е 4 бала.

Минималните температури ще бъдат сред 1° и 6°, в източните региони малко по-високи, в София към 1°, оптималните ще са в необятни граници - от 4°-5° тук-там в Западна България до 12°-13° в източната половина от страната, в София към 5°.

Над Западна България ще завали още през нощта против 10 януари. През деня преваляванията ще са обилни тук-там в Западна и Централна България. В централните региони на Южна България са вероятни и гръмотевици. В Източна България ще продължи да духа сдържан и мощен юг-югоизточен вятър.

След обяд в западната половина от страната вятърът ще се смени със северозападен; ще бъде сдържан до мощен и ще нахлува леден въздух. Към вечерта, със захлаждането, във високите полета на Западна България и в западната част на Предбалкана дъждът ще се примесва и ще минава в сняг.

В планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, под 800-1000 метра от дъжд. Ще духа мощен и плевел югозападен вятър, който след обяд в масивите от западната половина на страната ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 4°, на 2000 метра - към минус 2°.

Над Черноморието също ще бъде облачно, към и след обяд с превалявания от дъжд. Ще духа сдържан и мощен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 11°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане ще бъде доста по-ниско от междинното за месеца. След обяд ще стартира постепенно да се покачва.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 11 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 14 мин.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР