Проливни дъждове предизвикаха срутване на къщи в северен индийски щат,

...
Проливни дъждове предизвикаха срутване на къщи в северен индийски щат,
Коментари Харесай

Мусонен ужас! Проливни дъждове в Индия взеха поне 12 жертви

Проливни дъждове провокираха сриване на къщи в северен индийски щат, а жертвите са минимум 12, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на публични чиновници през днешния ден. Пороят провокира и спиране на електрозахранването, проблеми с трафика и стотици наводнени домове.

Училищата в Лакнау, столицата на щата Утар Прадеш, през днешния ден са затворени, а метеорологична работа регистрира, че за 24 часа в региона са паднали 35 мм дъжд, сподели заместник-главният министър на щата Браджеш Патак.

Покривът и стена на потърпевша къща рухнаха рано тази заран в региона на Хазратгандж. Девет души са починали на място, а трима са били приети в болница с пострадвания, сподели Патак. Той добави, че в град Унао, намиращ се на 40 километра югозападно от Лакнау, са починали трима при сриване на къща след проливни дъждове.

По-рано този месец в южния индийски град Бенгалуру, столицата на южния щат Карнатака, проливни дъждове в продължение на два дни провокираха продължителни тапи, прекъсване на тока и тежки наводнения.

Хората са употребявали трактори, с цел да отидат на работа. Изпратени са лодки за избавяне на поданици на Бенгалуру.

Мусонните дъждове в Южна Азия нормално стартират през юни, само че тази година мощни проливни дъждове заваляха в Североизточна Индия и Бангладеш още при започване на март. Това провокира наводнения още през април в Бангладеш. Сезонът на мусоните, който всекидневно завършва през октомври, предизвиква гибелта на стотици хора и оставя десетки хиляди без дом всяка година.

Учени споделят, че изменението на климата е повода за необикновени естествени феномени като несъразмерните превалявания, превръщащи се в " новото обикновено ". Те означават също, че настъпват промени и в сезона на мусоните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР