Проливен дъжд продължава да връхлита държавите от Персийския залив, причинявайки

...
Проливен дъжд продължава да връхлита държавите от Персийския залив, причинявайки
Коментари Харесай

Хаос на летището в Дубай, има блокирани българи

Проливен дъжд продължава да връхлита страните от Персийския залив, причинявайки смъртоносни наводнения и прекъсвайки полетите на второто най-натоварено летище в света. Международното летище в Дубай предизвести за „ доста предизвикателни условия “ . В северната част на Обединените арабски емирства /ОАЕ/ мъж почина , откакто колата му беше застигната от неочакваните наводнения, предава „ BBC “.

В Оман спасители откриха тялото на момиче в Сахам, с което броят на жертвите в страната доближи 19 от неделя.

В сряда към 300 полета от и до интернационалното летище на Дубай бяха анулирани , съгласно данните на Flight Aware, а стотици други бяха забавени . Летището, което предходната година обслужи повече от 80 милиона пасажери , второ след Атланта в Съединените щати, предизвести, че възобновяване ще отнеме „ известно време “. Вчера беше предложено на пасажерите да не посещават Терминал 1 без удостоверение от самолетните компании и да заобикалят пътувания до летището. Emirates , огромна интернационална самолетна компания със седалище в Дубай, спря чекирането за пасажери, заминаващи от града до четвъртък .

Приблизително 100 българи са блокирани на летището в Дубай. Група от 80 наши сънародници е трябвало да кацнат към 20:00 часа нощес. Консулът на България е посетил сънародниците ни, като е донесъл храна и вода.

Властите предизвестиха, че се плануват още гръмотевични стихии , мощни дъждове и ветрове , като доста ниски региони към момента са под вода. Във вторник ОАЕ, северният комшия на Оман, записаха най-обилното количество превалявания откогато водят сходна статистика – преди 75 години.

Националният център по метеорология разгласи, че 254,8 мм са паднали върху Хатм ал-Шакла , в региона на Ал-Айн, за по-малко от 24 часа. В страната падат приблизително 140-200 мм превалявания на година, до момента в който количеството в Дубай е единствено 97 мм. Средната месечна стойност за април е едвам към 8 мм.

Кадри от центъра на Дубай демонстрират десетки потопени транспортни средства , както и дълги тапи на други места по 12-лентовата автомагистрала.

„ Пълен безпорядък “

Кейт и Андрю Голдинг са измежду няколкото английски туристи, блокирани на основното интернационално летище. Стоят там от над 12 часа.

„ Опитвам се да се кача на различен полет “ , изясни 62-годишният Андрю пред „ BBC News “, добавяйки: „ Жена ми, Кейт, стои на друга опашка. “

Двойката от Кент е била на отмора , с цел да отпразнува 60-ия рожден ден на Кейт – пътешестване, което съгласно Андрю тя в този момент „ в никакъв случай няма да не помни “.

„ Мисля, че беше по-лошо, в сравнение с някой очакваше, само че системата на летището се разпадна изцяло и Emirates, която считам за една от най-хубавите самолетни компании – няма личен състав, няма информация, няма съгласуваност, няма професионализъм, няма грижа – няма обмисляне на бедствия в Emirates, това е необичайно – огромните компании нормално възнамеряват тези събития. Беше цялостен безпорядък. Хората спят в салоните, по пода, пакети с храна на всички места. Беше много мръсно прекарване в действителност “ , споделя двойката.

„ Крещящи пасажери “

В друга част на летището Ан Уинг от Ротърхам, Южен Йоркшир, е била със брачна половинка си и трите си деца , надявайки се да летят до Хийтроу в Лондон. Те са пристигнали на летището в 08:00 локално време за своя полет в 11:25 часа и в началото са им споделили, че закъснението е час.

„ Не сме говорили с никого от Emirates от 08:00 тази заран. Пътниците крещяха и се бунтуваха на гишето за някакъв контакт с личния състав, само че подобен не се виждаше. Ужасно е, смачкани сме като животни – рисково е и нечовешко. Тук е безусловно неуместно “ , споделя Уинг.

Жената твърди, че фамилията й не е яло от обяд и всичко, което е било предоставено, са няколко „ дребни кашона с вода “.

С „ BBC “ се свързаха и пасажери, които са били пренасочени към друго летище в Дубай , известно като „ Dubai World Central “, които описаха сходни подиуми и липса на подобаваща храна и вода.

Няма известия за смъртни случаи в Дубай, само че възрастен мъж е умрял , когато автомобилът му е бил отвеян при ненадейно наводняване в Рас ал-Хайма.

Въпреки че дъждът в Дубай понижа до вторник вечерта , интернационалното летище в Дубай предизвести за по-нататъшни спирания и сподели, че има скупчване на хора.

Силната стихия, която стартира във вторник сутринта и продължи през по-голямата част от деня, принуди летището да спре дейностите си за 25 минути , да отклони няколко входящи самолета и да анулира редица входящи и изходящи полети. Видеоклипове, оповестени в обществените медии, демонстрират по какъв начин самолети се промъкват през няколко мм вода, която изцяло покрива пистата и пътеките за рулиране на летището.

„ В момента изпитваме обилни разстройства заради метеорологичните условия и непрестанно работим с нашите екипи за незабавно реагиране и сервизни сътрудници, с цел да възстановим естествените интервенции допустимо най-бързо “, се споделя в X.

Emirates, един от двата флагмански превозвача на ОАЕ и най-голямата интернационална самолетна компания в света, сподели на клиентите, че чекирането на летището е спряно за всички полети до 09:00 часа в четвъртък.

Главният изпълнителен шеф на летищата в Дубай, Пол Грифитс, съобщи пред локалната радиостанция „ Dubai Eye “: „ Не мисля, че някой в миналото е виждал сходни условия. “

Националният орган за ръководство на изключителни обстановки на ОАЕ издаде предизвестие преди бурята, казвайки на хората да останат у дома. Правителството също разгласи на чиновниците си да работят от у дома, а частните учебни заведения бяха посъветвани да организират отдалечено образование.

В Оман повече от 1400 души са евакуирани в приюти. Училищата и държавните институции са затворени като защитна мярка.

В неделя 10 възпитаници на възраст сред 10 и 15 години и един възрастен са били убити, когато рейсът им е бил залят от наводнения, до момента в който се е опитвал да премине през региона на Ал-Мудхайби в провинция Шаркия, на към 115 км (70 мили) южно от столицата Мускат. Други три деца и водачът са били избавени. Съобщава се, че двама от тях са били превозени с хеликоптер на безвредно място, откакто са били пометени на 600 метра от рейса.

Съветът на министрите на султаната съобщи, че е „ изпълнен със тъга “ за гибелта и изпрати своите съболезнования на фамилиите на жертвите.

Валежите в Оман са нищожни. Средните годишни превалявания варират от 150 до 300 мм на север, като множеството падат преди и след мусонните стихии.

В часовете, последвали наводненията, някои консуматори на обществените медии неправилно приписаха рисковото време само на неотдавнашните интервенции по засяване на облаци в страната. Засяването на облаци, когато самолети пръскат облаците с частици, с цел да провокират дъжд, се прави в Обединените арабски емирства повече от 10 години. Експертите обаче настояват, че това би имало нищожен резултат върху бурята и че фокусирането върху засяването на облаци е „ подвеждащо “.

„ ОАЕ имат настояща стратегия за засяване на облаци за увеличение на преваляванията в тази суха част на света, само че няма съществуваща технология, която да сътвори или даже съществено да промени този тип дъжд “, сподели проф. Маартен Амбаум от Университет на Рединг.

Метеорологът на „ BBC “ Мат Тейлър също означи, че бурята към този момент е била планувана.

Проливният дъжд удари също Саудитска Арабия и Бахрейн, където видеозаписи демонстрираха коли, блокирани на наводнени пътища.

Много фактори способстват за наводненията, само че затоплящата се атмосфера, породена от изменението на климата, прави рисковите превалявания по-вероятни. Светът към този момент се е затоплил с към 1,1C от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не създадат внезапно понижаване на излъчванията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР