Наводненията в Китай заплашват градовете надолу по течението, тъй като десетки хиляди бяха евакуирани

...
Проливен дъжд и високи нива на реките в североизточен Китай
Коментари Харесай

Проливен дъжд и високи нива на реките в североизточен Китай заплашват градовете надолу по течението, което налага евакуацията на десетки хиляди хора, докато бурите продължават да връхлитат части от изток Азия.

След като предизвика хаос във Филипините и Тайван, останките от тайфуна Доксури преминаха през столицата на Китай, Пекин, в понеделник, оставяйки диря от разрушения след себе си.

В петък провинция Хъбей, заобикаляща Пекин от три страни, издаде предупреждения за няколко от своите градове.

Около 13 реки надхвърлиха предупредителните нива в басейна на река Хайхе, който включва Пекин, Тиендзин и Шъдзяджуан, съобщи агенция Синхуа, цитирайки Министерството на водните ресурси.

Около 42 000 души са били евакуирани от райони на провинция Шанси в западната част на Хъбей, се съобщава, цитирайки служители за спешни случаи.

Зърнопроизводителната провинция Хейлундзян на север евакуира цели села в очакване на животозастрашаващи наводнения. Бурите и наводненията доведоха до спиране на електрозахранването в град Шанджжи, където супермаркетите бяха на изчерпване на провизиите, според съобщения в медиите.

Прогнозата за Хейлундзян в петък е силно конвективно време, включително краткотрайни обилни валежи, гръмотевични бури и силни ветрове, както и локализирани проливни дъждове в северен Цицихар.

Провинцията също отбеляза „много високи“ рискове от вторични бедствия като планински порои, преовлажняване в градски и селски райони и преовлажняване на земеделски земи.

В Zhuozhou, югозападно от Пекин, около 125 000 души от високорискови райони бяха преместени в приюти, каза Синхуа.

Местните власти в Тиендзин, пристанище източно от Пекин, съобщиха, че 35 000 души са били евакуирани от близо до набъбналата река Йонгдинг.

Китайският президент Си Дзинпин издаде заповед на местните правителства да дадат „максимални усилия“, за да спасят хванатите в капан и да сведат до минимум загубата на живот и материалните щети.

Съобщено е за най-малко 20 убити в предградията на Пекин, а други 27 са в неизвестност след бурите през уикенда, които бързо заляха дренажните системи.

Захранването беше спряно в райони, общественият транспорт и летните класове бяха спрени, а на гражданите на над 20-милионния мегаполис беше казано да си останат вкъщи.

До 500 мм (почти 20 инча) дъжд е паднал на някои места от събота, според метеорологичната агенция на провинция Хъбей. Някои райони съобщават до 90 mm (3,5 инча) валежи на час.

Други части на страната се борят със сушата, което оказва допълнителен натиск върху хранителните доставки за 1,4 милиарда души в нацията, които вече се борят с прекъсването на доставките на зърно в резултат на войната на Русия срещу Украйна.

В началото на юли най-малко 15 души бяха убити от наводнения в югозападния регион Чунцин, а около 5590 души в далечната северозападна провинция Ляонин трябваше да бъдат евакуирани. В централната провинция Хубей дъждовни бури хванаха в капан жителите в колите и домовете им.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР