Пролетта ни изненада с буквално летните показания на термометрите и

...
Пролетта ни изненада с буквално летните показания на термометрите и
Коментари Харесай

Как да се погрижим за домашните растения през пролетта

Пролетта ни изненада с безусловно летните показания на термометрите и като че ли ни свари малко неподготвени. До през вчерашния ден бяхме със зимните якета, а в този момент към този момент сме в трескаво пролетно разчистване на дома, подреждаме облеклата си и все си мислим, че май нещо забравяме.... Да, цветята. И те имат потребност от по-специална грижа при промяната на сезоните.
Прочетете още
Ако имаме растения на терасата, които прибираме за зимата по стаите, евентуално към този момент сме ги изкарали, с цел да се радват непосредствено на слънцето. А тези, които отглеждаме на закрито, е значимо да подпомогнем за рестартирането, което се случва напролет, откакто няколко месеца безусловно са " заспали ".

Поливане

Знаем, че през зимата растенията се нуждаят от по-малко вода - и тъй като не е толкоз топло, и тъй като не са в интервал на деен напредък. Сега обаче би трябвало да се върнем на остарелия си график и да ги поливаме по-често - само че не и прекомерно, тъй като това води до гниене на корените. А и всяко растение има разнообразни желания по отношение на типа си.

Най-лесният метод да проверим дали още веднъж е пристигнало време за поливане е като пъхнем пръст в почвата на към три сантиметра дълбочина - в случай че там е суха и по пръста ни не е полепнала от почвата, значи може да напоим цветето.

 Снимка 660887

Пресаждане

Сега е точното време да пресадим растенията, които имат потребност. На някои саксиите явно са им отеснели, а при други може да разберем дали да го вършим като деликатно ги извадим и забележим дали корените са завладяли цялото пространство. Ако е по този начин, значи имат потребност от още.

Важно вярно е, че в никакъв случай не пресаждаме в доста по-голяма саксия, тъй като това също е стрес за растението. По-добре да го вършим всяка година, само че последователно да усилваме размера.

Наторяване

Редовното пресаждане е потребно и тъй като обновяваме почвата, която след време става бедна на хранителни субстанции. А с цел да може обичаните ни цветя да са добре подхранени и да порастват красиви, може да използваме и специфични торове.

Добре е те да са органични, за стайни растения и да съблюдаваме стриктно инструкциите, с цел да не прекалим и вместо изгоди, да нанесем вреди. През пролетта най-малко е наложително да наторим цветята, тъй като това е интервал на деен напредък, в който имат най-голяма потребност.

 Снимка 660886

Светлина

Слънцето грее повече часове дневно и все по-силно, по тази причина е значимо да помислим дали всяка саксия е на вярното си място по отношение на условията си за светлина. Нито повече, нито по-малко е добре в тази ситуация, тъй като се нарушава растежът, листата пожълтяват и още други неприятни последици.

Не бива да забравяме и постоянно да въртим саксиите, с цел да може растението да получи отмерено слънчева светлина от всички страни.

 Снимка 660885

Почистване

Редом с торене и пресаждането идва и почистването на стайните растения. При някои може да премахнем и изсъхнали корени, само че най-важното е да изрежем всички изсъхнали клони и листа, които единствено го задушават и стопират растежа.

Някои растения се нуждаят и от поддържане на формата, с цел да порастват право нагоре да вземем за пример, напомня IOL.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР