Пролетта е сезонът, когато природата се събужда, цветята разцъфтяват и

...
Пролетта е сезонът, когато природата се събужда, цветята разцъфтяват и
Коментари Харесай

Азербайджан отбелязва Новруз - празникът на обновяването, любовта и мира

Пролетта е сезонът, когато природата се разсънва , цветята разцъфтяват и това е радостен празник за всички. Азербайджанците честват идването на пролетта със своя доста обичан трихилядолетен обичаен празник - Новруз (Нов ден).

Като празник на пролетта, подновяването и съживяването Новруз се отбелязва всяка година на 20 или 21 март , от момента на пролетното равноденствие, само че празненствата стартират преди този момент, с четирите вторника преди Новруз.

Вторниците въплъщават детайлите на живота - водата, огъня, въздуха и земята. Новруз е фамилен празник, като цялото семейство се събира дружно към хубаво подредена с вкусни национални ястия и сладкиши софра. Новруз, който е вписан в Представителния лист на нематериалното културно завещание на човечеството на ЮНЕСКО, поддържа толерантността и културното многообразие, способства за солидарността, другарството и мира .

По самодейност на Азербайджан на 23 февруари 2010 година на 64-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации е призната резолюция, с която 21 март се признава за Международен ден на Новруз , като се има поради, че традициите и ритуалите на този празник отразяват особеностите на културните и античните традиции на цивилизациите на Изтока и Запада.

Новруз сплотява разнообразни етноси, народности, етнически групи, страни, политически строеве, идеологии, истории и модерни култури. Това е феноменално културно събитие, което основава обществена, политическа, културна, психическа естетика и мир сред народите .

Новруз е празникът на обновяването на човечеството и мира по целия свят. В основата на този празник е ритъмът на смяната на природата в течение на времето. По време на празника главното изискване е да се сътвори световна естетика сред природата, обществото и времето . Новруз е концепцията за мира, който отстранява всички несъгласия и спорове.

Новруз има обширна география - простира се от Евразия до Северна Африка, от Сибир до Югозападна Азия, Египет и други страни в Северна Африка, от Саха-Якутия в Азия до Балканите в Европа, от Уйгуристан в Китай до тюркските страни в Северна Русия, а оттова до страните на Югоизточна Азия.

Празникът се отбелязва публично и импровизирано в цяла Евразия от Китай до Испания, от Сибир до Финландия, в страните на Северна Африка, в тюркските страни и други страни, където живеят тюркски нации (Азербайджан, Турция, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизстан, Русия, Украйна, Молдова, Гърция, България, Китай, Иран, Афганистан, Пакистан, Таджикистан, Ирак, Египет), както и в редица арабски страни, изяснява в изявление проф. Д-р Сейфеддин Рзасой.

За трети път се събираме да честваме Новруз, съобщи посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбенова.

Това, което прави Новруз повсеместен е възприятието на обич и филантропия, които в никакъв случай не избледняват, акцентира тя.

По думите й това е празникът на равенството сред хората .

И тази година празникът бе маркиран у нас с концерт, като в музикалната стратегия бяха показани азербайджански джаз композиции в осъществяване на българска група с началник Минко Ламбов .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР