Пролетта е на прага ни, а в Монтанско долетя първият

...
Пролетта е на прага ни, а в Монтанско долетя първият
Коментари Харесай

​Първият щъркел пристигна във Вършец /снимка/

Пролетта е на прага ни, а в Монтанско долетя първият щъркел. За това алармира постоянна читателка на BulNews.bg в рубриката ни „ Ти, репортерът “.
Птицата е видяна във Вършец. Местна жителка твърди, че щъркелът от понеделник вечерта към този момент населява гнездото си. С появяването си той е донесъл голяма наслада на дребни и огромни, които не стопират да снимат красивата птица.
Мъжкият щъркел се е настанил в остаряло гнездо, което е ситуирано на върха на комин на остаряла къща в квартал „ Заножене “.
Дългоклюната птица към този момент е почнала да ремонт на жилището си. Очаква се до седмица да дохвъри и женската му половинка.
Това обаче не е първият щъркел, видян в района. Преди дни птицата дохвърчала в монтанското село Николово, а ято от 50-ина щъркела кацна на градския стадион в Дунавци през вчерашния ден.
Пристигането на предвестника на пролетта е вяра за добра, здрава и плодородна година. Поверието е, че в случай че видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви в полет. А в случай че щъркелът е кацнал, ще си приспивен и ленив през идното лято.
Любопитно е и това, че сега, в който видиш щъркел за първи път в годината, би трябвало да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне. Също по този начин всеки, който е видял прелетната птица, би трябвало да закачи мартеничката си на плодно дръвче, с цел да бъде изобилна годината му.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР