Пролетта е чудесен сезон, въпреки всички алергии, които отключва при

...
Пролетта е чудесен сезон, въпреки всички алергии, които отключва при
Коментари Харесай

Защо да не избързваме с пролетното почистването на градината

Пролетта е превъзходен сезон, макар всички алергии, които отключва при доста хора. Просто тъй като пред очите ни природата се съвзема от зимата и всичко още веднъж стартира да бъде зелено.
 4 неточности на начинаещите градинари
4 неточности на начинаещите градинари

За какво да внимаваме, в случай че желаеме растенията ни да са здрави

Това доста постоянно ни кара да се раздвижим в градината и да стартираме с огромното пролетно разчистване. Оказва се обаче, че няколко дни или седмици топло и хубаво време не трябва да ни подлъгват и да прибързваме.

Защото в случай че я почистим по-рано, в сравнение с би трябвало, можем да нанесем повече вреди. В градината или двора ни живеят доста потребни инсекти, които имат значима роля в поддържането на здравето на градинските растения.
 Снимка 661473

Пчелите, пеперудите и молците даже опрашват цветята, плодовете и зеленчуците, което води до повече цветове и годишна продукция. Бръмбарите, светулките и осите пък дават отговор за управлението на някои култивиран вредители като листните въшки и личинките.

Този тим от потребни инсекти може да понижи потребността от потреблението на химически пестициди за оправянето с вредителите. Ето за какво има някои неща, които е добре знаем, когато почистваме градината и двора напролет.

Защо не би трябвало да прибързваме

Сухите листа и клони може и да са дразнещи и да загрозяват цялостната картинка, само че в тях живеят огромна част от към този момент изброените полезни инсекти. Като да вземем за пример ларвите на светулките, някои женски бръмбари и оси зимуват точно там.
 Снимка 661474

Тези и други инсекти напущат местообитанието си, когато температурите доближат до избрана точка. " Целта на забавянето на пролетното разчистване е да се подкрепят виталните цикли на всички тези същества ", разяснява Елизабет Браатц, която е еколог по инсекти в департамента по естествени запаси на Уисконсин.

Понякога топлите и слънчеви дни ни заблуждават, че е време да запретнем ръкави и да почистим, само че в същото това време нощните температури са по-ниски и това кара доста от насекомите да останат латентни за по-дълго време, отколкото си мислим.

С подранилото почистване на градината или двора можем да изхвърлим или убием огромна част от тези потребни инсекти, което в следствие ще даде отрицателно отражение върху цветята, плодовете и зеленчуците, които ще посадим.

Точното време

Трудно е да се дефинира някаква точна дата за подобаващото време за пролетното разчистване на градина, тъй като другите инсекти излизат по друго време от зимен сън.
 Снимка 661477

" Това, което обичам да споделям на хората, е, че в случай че се разхождате на открито през нощта и се чувствате удобно, евентуално е добре да почистите ", споделя като съвет Клей Болт, който е мениджър по запазване на опрашителите към международния фонд за дивата природа.

Според неправителствената организация The Xerces Society for Invertebrate Conservation, която се занимава с опазването на местообитанията на безгръбначните, е добре да изчакаме с почистването на градината, до момента в който не стане време да посадим доматите.
 Снимка 661475

Също по този начин тревата е пораснала задоволително, с цел да би трябвало да се окоси, а ябълките и крушите са приключили интервала си на разцвет, пише Better Homes & Gardens.

Не всичко би трябвало да бъде почистено

Експертите поучават да не почистваме безусловно всички паднали листа в градината или двора, а да оставим някаква част от тях. Но не за се трансфорат вероятно в тор, а с цел да запазим част от спящите потребни инсекти, които се крият в тях.

По този метод ще им осигурим и местообитание през лятото. Според Болт, 90% от пчелите по света в действителност не живеят в рояци и гнездят точно в земята, под листа или гниещи дървета.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР