Пролетните цветя в Бургас поскъпнаха с 20-30 стотинки за стрък

...
Пролетните цветя в Бургас поскъпнаха с 20-30 стотинки за стрък
Коментари Харесай

Поскъпнаха пролетните цветя в Бургас

Пролетните цветя в Бургас нарастнаха с 20-30 стотинки за филиз дни преди осми март.

Търговците на пазарите в морския град споделят, че цените са повишени, тъй като тържищата, които внасяли цветята продавали към този момент по-скъпо. Най-много цветя за нашия пазар идвали от Холандия, Гърция и Турция. Малки букетчета с ароматни пролетни зюмбюли да вземем за пример се търгуват на пазара "Велека " сред 2,50 и 3 лв.. Фрезията и нарцисът също с нови по-високи цени. Лалето "върви " по 2.00-3.00 лв.. С 1-2 лв. е поскъпнала розата, която към този момент се продава на цена от 5 лв.. Тя наред с пролетните стръкове също остава най-предпочитана за осми март. Аранжиран букет стартира от 10.00 лв., горна граница на цената няма. На самия празник се купуват и цветя в саксия.

Служители на районната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/ще ревизират през идващите дни в Бургас пазари и търговски обекти за търговия на цветя, които са предпазени по Закона за биологичното многообразие.Редица пролетни растения като някои типове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец са предпазени от Закона за биологичното многообразие. Те са неразрешени за бране, премахване и продажба, защото това води до загуба на естествените им местообитания.
Извършваме регулярни инспекции. До този миг няма открити нарушавания и не сме забелязали в магазините да се оферират диви пролетни цветя, споделиха от РИОСВ-Бургас.

Експертите припомнят, че е нелегално да се продават дребни букетчета или елементи от предпазени растения за декорация на букети, направени с типове от дивата природа. При установени нарушавания се постановат санкции - на физически лица от 100 до 5000 лв., а на юридически - от 500 до 10 000 лв..

От НАП-Бургас оповестиха, че всички търговски обекти за продажба на цветя на осми март ще бъдат под прецизно наблюдаване и припомнят за наложителното издаване на касови бележки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР