Прокурорската колегия предлага да се даде ход на процедурата за

...
Прокурорската колегия предлага да се даде ход на процедурата за
Коментари Харесай

Александър Кашъмов: Политиците не знаят каква съдебна реформа искат

Прокурорската гилдия предлага да се даде ход на процедурата за избор на нов основен прокурор на България. Точката e част от съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет през днешния ден.

„ Имаме 8 души от Прокурорската гилдия, които са решили, че те би трябвало да изберат основния прокурор. Единствено Атанаска Дишева е декларирала обществено, че процедурата би трябвало да е в Пленума на Висш съдебен съвет. Ако има гласоподаване, налице е болшинство, което да одобри, че това е законният орган ", разяснява в ефира на " Здравей, България " Силвия Великова.

" Кой ще бъде  изпълняващ длъжността сега няма фундаментално значение за правосъдната промяна, значимото е тя да бъде по този начин направена, че да не се допусне да бъде извъртяна на 180 градуса ”, разяснява политологът Стойчо Стойчев.

„ Ясно е, че когато се вземе решение за премахване на основен прокурор, не единствено Висш съдебен съвет, а и в Народното събрание са знаели кой ще бъде идващият ”,  разяснява още Стойчев.

" Слушали сме десетки записи, в които ни е казвано, къде се взимат тези решения.

„ Половината от хората, които избират основния прокурор са от т.н парламентарна квота. Този избор зависи от избрани политици ", уточни още Силвия Великова. 

„ За първи път имаме предварително освободен главен прокурор, което демонстрира на тази фигура, че не е всесилна. Това са значими промени и те не са дирижирани, а са резултат от публичния спор, несъмнено, от време на време и от борби на политически и други групи ”, съобщи адвокат Александър Кашъмов.

" В един миг той (Иван Гешев) стигна прекомерно надалеч, той прекали във връзка с институции, публични групи. Това, което се случи е разумно, тези, които се съгласиха да се случи, наподобява не желаят да се откажат от други комфортни шнурове, които теглят куклите в тази област ", уточни още той.

" Решенията за това кой да бъде основен прокурор се взимат в тази зала, не в други пространства, само че от хора, върху които се упражнява въздействие ", безапелационен е политологът Росен Стоянов. Той уточни още, че съставът на Висш съдебен съвет е с изминал мандат и той не би трябвало да взима решение кой да бъде отхвърлен от поста и кой да заеме неговото място.

„ Големият проблем е, че политиците не знаят каква правосъдна промяна желаят ”, уточни юрист Кашъмов. По думите му е належащо необятно публично разискване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР