Прокурорската колегия на ВСС се обяви срещу негативната според нея,

...
Прокурорската колегия на ВСС се обяви срещу негативната според нея,
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС призова за толерантност към Иван Гешев

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се разгласи против отрицателната съгласно нея, акция, водена против претендента за основен прокурор Иван Гешев. В публикувана през днешния ден декларация, сътрудниците на Гешев упорстват за повече приемливост от страна на медиите, с цел да може обществото единствено да си построи усещане за качествата на единствения препоръчан да наследи Сотир Цацаров.
Протест в Пловдив против кандидатурата на Иван Гешев за Главен прокурор Протестиращите се събират край Окръжната прокуратура в Града под тепетата
Прокурорската гилдия излезе с декларацията си след поредност от изявления в разнообразни медии във връзка кандидатурата на Гешев.

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет показва неспокойствието си против отрицателната акция на медиите.

Снимка: btvnovinite.bg
" С паника и угриженост следим тенденциозните и манипулативни мнения, отзиви и отрицателни изявления, накърняващи положителното име, професионалния престиж и независимостта на прокурори и следователи ", написа в документа.

Снимка: btvnovinite.bg

" Тези прояви основават преднамереност и поляризират публичното мнение за да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата напълно отвън законоустановената процедура и органа по нейното осъществяване " – това се показва в декларацията.

Снимка: btvnovinite.bg

Позицията на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет излиза ден откакто обществено беше оповестено решение на Апелативната профилирана прокуратура, съгласно което Иван Гешев не е направил закононарушение от общ темперамент по отношение на парцел, закупен от Детелина Ханчева - дамата, с която той живее на фамилни начала.

В разбора на доказателствата обаче, прокурор Илиян Точев категорично е записал следното: " Детелина Ханчева е закупила недвижими парцели и взе участие в търговски сдружения със съучастник Кръковски - другар на Гешев и съучастник на Александър Ваклин в комерсиално сдружение.. "
Гешев: Няма да бъдат позволени лични офанзиви против магистрати Според претендента за Главен прокурор те са стимулирани от партийни и корпоративни интереси 
Ваклин твърди, че е бил изнудван от някогашната кметица на регион " Младост " Десилава Иванчева. Тя беше разследвана от Специализираната прокуратура, до момента в който Гешев беше неин началник. Ваклин остана главен очевидец по делото.

След инспекция в комерсиалния указател излиза наяве, че дамата, с която Гешев живее - Детелина Ханчева - има бизнес-отношения с един от партьнорите на Ваклин.

Снимка: btvnovinite.bg

Ханчева има компания " ОТЕА " в съдружничество с компания " М Консулт 95 " и още двама сътрудници. Чрез съгласуваност през няколко компании излиза наяве, че зад " М Консулт " стои Марио Кръковски. Ханчева и Кръковски са сътрудници от 2013 година.

Марио Кърковски и Александър Ваклин пък се оказват съдружници по друга линия.
Александър Ваклин: Нямам проблем да се изправя очи в очи с Десислава Иванчева „ Аз свърших това, което трябваше да свърша. Това безсрамие трябваше да бъде докладвано ", съобщи предприемачът в „ Тази събота ”
До 24 април 2018 година двамата имат компанията " Министерски съвет Консулт 2004 ". Прехвърлят собствеността на Кирил Кирилов. Това се случва единствено няколко дни след показния арест на Десислава Иванчева в центъра на София.

Александър Ваклин съобщи в телефонен диалог, че познава Кръковски. Твърди, че са другари, само че от 2010 нямат общи планове. Добави, че приятелите му могат да имат свои другари. Още през май в изявление за bTV изрично съобщи, че не познава дамата до Иван Гешев.

Единственият претендент за основен прокурор отхвърли да разяснява и изясни, че: " Не чета от хигиенични съображения уеб страниците, които вие желаете да разясня. Не чета от същите съображения изказванията на формирания и организации, които желаете да разясня ".

Според адвокати, в съответния случай не става въпрос за спор на интреси по закона за спор на ползи, тъй като там не са включени хора, които живеят на брачен начала.

" Не е по този начин въпросът с тези прокурори, които в хода на производството обаче имат какъвто и да е интерес - директен или индиректен, от изхода на делото. За подобен вид интерес, който сочи Наказателно-процесуален кодекс не е належащо да са налице предпоставките по закона за противопоставяне на корупцията ", твърди юрист Грета Ганева.
Биляна Петрова: Мотивите на съда демонстрират, че Ваклин приказва лъжи Отстранената заместник-кметица на „ Младост ” е подала иск в Страсбург поради нарушените ѝ права при ареста
Според юрист Ганева, Наказателно-процесуален кодекс не прави разграничаване сред това кой е прокурора, който е в директна или непряка заинтригуваност от изхода на производството. " Той може да бъде наблюдаващия прокурор, това може да бъде оня, който реализира методическо управление или някакъв контрол или надзор следващ. Прокурора и в каквато и да е заинтригуваност следва да се води и това той следва да направи самичък, по лична самодейност. В противоположен случай са налице предпоставките за опорочаване на самото произвеждане ", показва Ганева.

На есен делото против Иванчева се поема от Апелативния профилиран съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР