Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането на Борислав

...
Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането на Борислав
Коментари Харесай

ВСС не освободи Ясен Тодоров и отказа засега да гледа дисциплинарно производство срещу Сарафов

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отхвърли да прегледа настояването на Борислав Сарафов за премахване на Ясен Тодоров като негов заместител в Националната следствена работа. Магистратите одобриха, че настояването на Борислав Сарафов за освобождението на заместника му Ясен Тодоров е неприемливо и не го разгледаха. Решението е признато с 10:0 гласа.
 
Мотивите за решението са, че Националната следствена работа се управлява от основния прокурор и той е назначил Тодоров на съответната работа, тъй че Сарафов няма функционалности да желае освобождението му. Тоест, Висш съдебен съвет и Борислав Сарафов нямат право да го уволнят.
 
В същото време, Сарафов не е назначен от Гешев за началник на Национална следствена служба, а е определен от Висшия правосъден съвет. Той е заместител на основния прокурор, само че неговият 5-годишен мандат не се припокрива наложително с този на ръководителя на прокуратурата. На същото съвещание, 5 членове на Прокурорската гилдия блокираха опита на други трима членове да се вземе незабавно решение за формиране на дисциплинарно произвеждане против Борислав Сарафов по искане на Иван Гешев.
 
Самият Гешев към момента се води в отпуск и не взе участие в съвещанията във Висш съдебен съвет, въпреки че в същия ден е участвал на прокурорска конференция с интернационалните посетители в Бургас. Припомняме, зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов изиска Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) да освободи Ясен Тодоров като негов заместител, поради " общественото му говорене ".
 
В отговор Тодоров съобщи: " Всичките ми медийни изяви след атентата против Иван Гешев са съгласувани напълно с Борислав Сарафов, като дори той съобщи на останалите зам.-директори и представителя на Националното разследване, че от един миг нататък единствено аз ще споделям с медиите ".
 
" Явно всяка една от тези медийни изяви ми коства нещо. Не е за първи път, само че мисля, че истината би трябвало да става ясно и не мога да схвана Съюзът на съдиите какви искания има към мен. Не съм направил нищо неправилно, нито някакво дисциплинарно нарушаване. Не желая да разясня организация, чийто някогашен ръководител пусна Джок Полфрийман и отново поради дребна рецензия към този акт ме даваха на инспектората на Висшия правосъден съвет. Живи и здрави да са, те имат друга ценностна система, друга от моята ", акцентира Тодоров пред няколко дни.
 
" За страдание, тези 20 дни от месец май са доста тъжни персонално за мен, тъй като за 30 години, в които съм се опитвал да строя някаква кариера, да работя за някаква институция за българската страна, на процедура тази институция се разпадна. Това е най-лошото - ударът по имиджа на прокуратурата и следствието, петното, което се хвърли върху работата на стотици хиляди прокурори и следователи, а множеството от тези хора са съзнателни и обективно и професионално си правят работата, в този момент се усещат унизени и е доста неудобно ", показа той в последните си медийни изяви.
 
Зам.шефът на Национална следствена служба акцентира, че само е удостоверил казаното от Сарафов в деня на случая - че взривното устройство е направено, с цел да убива хора. Потвърди и за наличието на израелския специалист.
 
" Израелският експерт, който беше на местопроизшествието за малко време, изложи мнението си и аз му вярвам. Пред вас споделям, че в случай че експертизата откри друго, ще си подам оставката. Според мнението на този човек е употребен някакъв тип гърмеж за военни цели, изстрелва осколки с огромна скорост и огромен шокиращ резултат ", уточни Тодоров.
 
" Ясно е на чия страна съм - с цялостното схващане, че това може да ми докара усложенния в живота, не мога в името на някакъв комфорт да си мълча, тъй като желая да мога да виждам хората в очите. В петък, 5 май ние се разделихме като екип и другари. Аз съм бил извънредно предан към шефа на Националното разследване ", сподели Ясен Тодоров. Ясен Тодоров е в Национална следствена служба от 2019 година, където беше нараснал след конкурс. Преди това беше следовател в столичното разследване, контрольор от Инспектората към Висш съдебен съвет, както и член на правосъдния съвет.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР