Прокурорската колегия на ВСС избра Борислав Сарафов да е изпълняващ

...
Прокурорската колегия на ВСС избра Борислав Сарафов да е изпълняващ
Коментари Харесай

Борислав Сарафов е новият главен прокурор от днес

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет избра Борислав Сарафов да е изпълняващ длъжността основен прокурор след освобождението на Иван Гешев.

Това стана с осем гласа " за " и един " срещу ". Той ще е основен прокурор от през днешния ден до назначението на нов, предаде OFFnews.bg.  

След дадената по-рано 30-минутна отмора стана ясно, че Сарафов е декларирал предпочитание да взе участие в процедурата и да се яви на съвещанието. Десислава Пиронева също желае да взе участие, както и Даниела Машева. Единствено Машева е обяснила, че не може да се яви във Висш съдебен съвет, тъй като е в отпуск и е отвън София.

Единствено Красимира Филипова е декларирала, че не желае да е и.д. основен прокурор. 

Това стана ясно по време на съвещанието на Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет, която избира и.д. основен прокурор. 

Огнян Дамянов заключи, че има три кандидатури - на Сарафов, Пиронева и Машева. Калина Чапкънова от своя страна изиска първо да се одобряват формалните критерии, посочени от Дамянов по-рано. 

Йордан Стоев изиска да се стартира по процедурата. Един от членовете на Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет - Пламен Найденов, предложи да се гласоподават и моралните качества, както и това, че против Сарафов има данни за инспекция против него и подадени два сигнала. Има и процедура без решение за премахване на Гешев. 

" Има закон и с наложено несъгласие за делене на Национална следствена служба. Няма нищо неприятно, че Сарафов е първи по старшинство, само че аз предлагам Даниела Машева да вземем за пример - има най-вече опит. Няма никакви данни, които да компрометират професионалните й качества. Не би трябвало сляпо предлага. Да не се надигнем пред нов сюжет - премахване на и.д. основен прокурор ", сподели Найденов. 

Дамянов от своя страна уточни, че това против кого какъв брой сигнала има е " тъничък лед ", тъй като на следващия ден могат да завалят против всички. Найденов отговори, че не би трябвало сляпо да се назначава на база старшинството. 

Георги Кузманов също косвено отбрани Сарафов, като уточни, че до момента в никакъв случай не се е взимало поради дали има висящи производства и сигнали. " Не сме осведомени със сигналите и по какъв начин ще се развият. Ако се стигне до покачване на обвиняване, определеният от нас и.д. основен прокурор ще бъде отхвърлен. Няма нищо ужасно в това ", безапелационен е Кузманов. 

Калина Чапкънова също поддържа Борислав Сарафов, като напомни, че против претенденти за избрана служба стартират да " валят " сигнали. Според нея не трябва да се гледат съществуващи сигнали против който и да е заместител. Чапкънова няколко пъти повтори, че думите ѝ се отнасят за всички заместници на Гешев, както и че всеки има нужните етични качества да извършва длъжността основен прокурор. 

Гергана Мутафова поддържа Чапкънова и добави, че се съмнява за " непорочност " на сигналите, както и че тя не знае за какви сигнали приказва Найденов. " Ако я караме по този метод, би трябвало незабавно да се саморазпуснем, тъй като чуваме за инспекции и против нас ", сподели още Мутафова. 

Ще пренебрегвам това, което се популяризира по медиите, закани се тя. 

И Стефан Петров поддържа сътрудниците си, като се аргументира, че се избира краткотрайна фигура, която, съгласно него, не предстои на критериите, когато се избира основен прокурор.

Преди да стартира гласуването Дамянов призна, че ще поддържа кандидатурата на Борислав Сарафов. Същото направи и Георги Кузманов, и Гергана Мутафова. Найденов от своя страна съобщи, че публично предлага Даниела Машева, тъй като е с най-вече стаж във ВКП и ВАП. 

" Ние избирахме Сарафов за шеф на Национална следствена служба. Той е в границите на Следствието, това е неговият сектор. За него водещият аршин е, че е 10 години е зам.-главен прокурор ", безапелационен е Найденов.

Така след само 30 минути диспути се премина към гласоподаване на претендентите. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР