Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поиска от министъра на

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поиска от министъра на
Коментари Харесай

ВСС изиска от министъра всички доказателства за прокурорите от "Осемте джуджета"

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет изиска от министъра на правораздаването Иван Демерджиев в 7-дневен период да показа всички доказателства по отношение на импортираните от него оферти за формиране на дисциплинарки против трима прокурори, занимавали се с проблема " Осемте джуджета ".

Предложените за санкции са Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата, оповестява

На 11 ноември Демерджиев заяви, че е предложил на колегията да стартира дисциплинарни производства против трима прокурори от Специализираната прокуратура поради техни дейности, разказани в следствието на " Антикорупционен фонд ", станало известно като " Осемте джуджета ".

" Касае се за много неприятни дейности, осъществени в болнично заведение с разрешението и глобата на тези трима прокурори. Допускани са нотариуси, които са правили разпоредителни покупко-продажби. Това не може да се случва в болнично заведение, а единствено в ареста и самата поредност от дейности е обвързвана с доста нарушавания на закона от страна на прокуратурата ", разяснява тогава министърът.

След като през днешния ден колегията е разгледала предлагането на министъра, бе взето решение да се укаже на министъра в период " да в профил нередовността на предложенията, като приложи всички доказателства, относими към твърдените обстоятелства, с които разполага ".

На 11 ноември министърът сподели, че за " Осемте джуджета " сезирал първо основния прокурор Иван Гешев и инспектората, само че те не реагирали.

" След като не последваха никакви дейности, а административният началник на Специализираната прокуратура госпожа Валентина, взехме решение, че би трябвало министърът да упражни пълномощията си ", сподели тогава Демерджиев.

Разследването беше оповестено предходната година и в него асансьорният производител Илия Златанов споделя по какъв начин в опит да реши в своя употребява разногласието за собствеността на заводите със сина си - Явор Златанов, Илия Златанов се обръща към някогашния началник на следствието Петьо Еврото.

Няколко дни по-късно Илия Златанов е задържан, от него са конфискувани монети и пари, които по този начин и не са му върнати. Илия Златанов също е заставен да трансферира огромна част от бизнеса си на Петьо Петров и брачната половинка му Любена Петрова. В продължението на следствието, оповестено преди месец, Явор Златанов удостоверява описа на татко си и споделя по какъв начин също е бил заплашван и в последна сметка заставен да трансферира бизнеса.

През последния месец по случая бяха викани за разпит, дъщерята на, както и някогашният Димитър Спасов. Междувременно ГДБОП стартира, а Министерство на вътрешните работи лиши лиценза й за охранителна активност.

Първият епизод от изявлението с Явор Златанов -, вторият -
Първи епизод от следствието -
Втори епизод -
Трети епизод -
Четвърти епизод -
Анализ на обстоятелствата по следствието -
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР