Прокурорската колегия към ВСС обяви, че е подложена на безпрецедентен

...
Прокурорската колегия към ВСС обяви, че е подложена на безпрецедентен
Коментари Харесай

Прокурорите във ВСС: Медиите да не уронват престижа на прокуратурата

Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет разгласи, че е подложена на " невиждан напън и опит за влияние ". Като образец магистратите показват " отрицателни медийни мнения, които съответстват с заявления и апели към Висшия правосъден съвет, отправени от организации, изразяващи политически ползи на избрани лица, включително и на извънпарламентарни политически партии ".
В отговор прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет популяризира публична позиция. В нея се акцентира, че публикуването на погрешни изказвания за добито имущество от прокурори, следователи и чиновници на правосъдната система е " обезпокоително и неприемливо ". Ето го цялостния текст:
" Във връзка с поредност от изявления, репортажи, мнения и изявленията в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на правосъдната власт и в частност на Прокуратурата на Република България, и в сходство с Механизма за обществена реакция на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) (одобрен с Решение на ПК на Висш съдебен съвет № 9/20.03.2019 г.), заявяваме:
 Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, водена от разбирането, че прозрачността като неразделна част от активността на прокурора е основен детайл от правилото на върховенството на закона и гаранция за обезпечаване на обективен развой, поддържа самостоятелната публицистика при отстояване на конституционно закрепените правила за свободата и правото на медиите да осведомят обществото, както и правото на жителите да показват мнение, да търсят, получават и популяризират информация.
 Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за всеобщо осведомление вести, съдържащи манипулативно и преднамерено показани лъжи, обстоятелства и внушения, в това число посредством използването на документи с погрешно наличие от името на държавни институции. Тревожно и неприемливо е публикуването на погрешни изказвания за добито имущество от прокурори, следователи и чиновници на правосъдната система.
Със страдание установяваме, че сходни дейности против Прокуратурата на Република България са очевидна проява на нарушение на конституционно прогласената самостоятелност на правосъдната власт и жестоко нарушаване на откритите стандарти за справедлива и самостоятелна публицистика. Свидетели сме на невиждан напън и опит за влияние върху Прокуратурата на Република България от лица, разполагащи с извънредно огромни финансови благоприятни условия, по отношение на които са подхванати съответни дейности за ангажиране на наказателна отговорност.
Считаме, че поредицата от отрицателни медийни мнения, във връзка с Прокуратурата на Република България, очевидно съответстват с заявления и апели към Висшия правосъден съвет, отправени от организации, изразяващи политически ползи на избрани лица, включително и на извънпарламентарни политически партии.
Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет заявява, че ще продължи да пази и отстоява независимостта на всеки прокурор, следовател и правосъден чиновник - обект на непозволени похищения, считайки че независимостта не е прерогатив или привилегия, а гаранция в полза на заслужено, независимо и дейно правораздаване.
Призоваваме средствата за всеобщо осведомление, както и гражданските и професионалните организации, да съблюдават професионалните и етични стандарти, като се въздържат от дейности, ориентирани към компрометиране и уронване престижа на органите на правосъдната власт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР