Прокурорите претеглят анализ на второто оръжие при фаталната стрелба по оператора от Алек Болдуин

...
САНТА ФЕ, Н.Мексико (AP) — Прокурорите са получили втори експертен
Коментари Харесай

САНТА ФЕ, Н.Мексико (AP) — Прокурорите са получили втори експертен анализ на револвера, изстрелян при фаталната стрелба по оператор от Алек Болдуин на снимачна площадка на уестърн филм в Ню Мексико, докато преценяват дали да повдигнат обвинения срещу актьора.

Болдуин каза, че пистолетът е стрелял случайно, след като е следвал инструкциите да го насочи към операторката Халина Хътчинс, която стои зад камера на репетиция. Болдуин каза, че е дръпнал назад чука - но не и спусъка - и пистолетът е стрелял, ранявайки смъртоносно Хътчинс на 21 октомври 2021 г. в киноранчо в покрайнините на Санта Фе.

Специалните прокурори отхвърлиха обвинение в непредумишлено убийство срещу Болдуин през април, заявявайки, че са били информирани, че пистолетът може да е бил модифициран преди стрелбата и да е неизправен. Те поръчаха нов анализ на пистолета, заедно с други оръжия и боеприпаси от снимачната площадка на филма „Rust“, който премести снимките от Ню Мексико в Монтана.

Новият анализ на пистолета от експерти по балистика и криминалистичните тестове, базирани в Аризона и Ню Мексико, разчитаха на резервни части, за да сглобят отново пистолета, изстрелян от Болдуин - след като части от пистолета бяха счупени по време на предишни тестове от ФБР. Новият доклад изследва пистолета и маркировките, които е оставил върху изразходван патрон, за да заключи, че спусъкът трябва да е бил дръпнат или натиснат.

„Въпреки че Алек Болдуин многократно отрича да е натискал спусъка, предвид тестовете, констатациите и наблюденията, докладвани тук, спусъкът трябваше да бъде дръпнат или натиснат достатъчно, за да се освободи напълно взведеното или прибрано чукче на револвера за доказателства“, се посочва в анализа, ръководен от Lucien Haag от съдебномедицинските служби в Аризона.

Адвокат за Хана Гутиерес-Рийд, ръководителят на оръжия на снимачната площадка, разкри доклада в съдебно дело във вторник. Гутиерес-Рийд пледира невинен за непредумишлено убийство и подправяне на доказателства по случая. Процесът срещу нея е планиран да започне през декември.

Адвокатите на защитата на Болдуин не отговориха веднага на имейл във вторник, търсещ коментар относно анализа на оръжието. Публицист отказа коментар.

Специалният прокурор Кари Мориси каза в имейл във вторник, че предстои официално съобщение дали да бъдат повдигнати отново обвинения срещу Болдуин, но не каза колко скоро.

В съдебна декларация в началото на юни прокурорите си дадоха 60 дни, за да подновят делото срещу Болдуин, в зависимост от установяването, че пистолетът не функционира неизправно.

„Евентуална неизправност на пистолета значително влияе на причинно-следствената връзка по отношение на Болдуин“, пишат те.

Властите не уточняват точно как бойните патрони са попаднали на снимачната площадка и в револвера с калибър 45, произведен от италианска компания, специализирана в репродукции от 19-ти век.

Компанията Rust Movie Productions е платила глоба от $100 000 на държавните регулатори по безопасността на работното място след язвителен разказ за пропуски в безопасността в нарушение на стандартните индустриални протоколи, включително свидетелства, че мениджърите на продукцията са предприели ограничени или никакви действия за справяне с две прекъсвания на запалването на снимачната площадка преди смъртоносна стрелба.

Доклад на ФБР от август относно анализа на пистолета на агенцията установи, че, както е обичайно за огнестрелни оръжия с този дизайн, той може да задейства, без да натисне спусъка, ако се приложи сила върху невзведен чук — например чрез изпускане на оръжието.

Единственият начин тестерите да го накарат да стреля е като ударят пистолета с чук, докато ударникът е надолу и лежи върху патрона, или като дръпнат спусъка, докато е беше напълно вдигната. Пистолетът в крайна сметка се счупи по време на теста.

В съдебната документация във вторник адвокатите на Гутиерес-Рийд поискаха нови гаранции по време на процеса, за да се гарантира, че оръжейникът на филма не може да бъде осъден, ако небрежността на някое друго лице е единственото значимо причина за смъртта или промени хода на събитията по непредвидими начини.

Мориси разкритикува искането на защитата за специални инструкции на съдебните заседатели като преждевременно и опит за медийно внимание.

Адвокатите на защитата казаха, че планират да представи доказателства, че Гутиерес-Рийд е поискала от помощник-режисьора и координатора по безопасността Дейвид Холс да я повика отново на репетиция, ако Болдуин смята да използва пистолета. Тя каза, че това не се е случило преди Хътчинс да бъде застрелян.

През март Холс пледира да не оспорва присъда за небезопасно боравене с огнестрелно оръжие и получи условна присъда от шест месеца пробация. Той се съгласи да сътрудничи в разследването на стрелбата, която също рани режисьора Джоел Соуза.

Джейсън Боулс, адвокат на Гутиерес-Рийд, каза, че новият анализ на пистолета, с който е стреляно срещу Хътчинс, „подкрепя идеята че не е имало модификация” на пистолета преди фаталната стрелба и че е стреляло, както е проектирано, когато счупените части са били заменени.

Новият доклад за огнестрелните оръжия съдържа изображения на счупения, разглобен пистолет, както е доставен през юли, заедно с изображения, взети от видеозапис на Болдуин на репетиция преди фаталната стрелба, с пръст, очевидно опрян върху спусъка на пистолета.

„От преглед на изстреляната гилза и оперативно възстановени доказателства револвер, този фатален инцидент е следствие от ръчното прибиране на ударника до неговата напълно задна и взведена позиция, последвано в даден момент от издърпване или натискане назад на спусъка“, се посочва в доклада от Хааг. „Единствената възможна алтернатива на гореизложеното би била ситуация, в която спусъкът вече е дръпнат или задържан назад, докато ударникът се прибира до пълното му положение.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР