Прокурорите поискаха 33 години затвор за бившия лидер на Гордите момчета Енрике Тарио

...
Бившият председател на Proud Boys Енрике Тарио трябва да бъде
Коментари Харесай

Бившият председател на Proud Boys Енрике Тарио трябва да бъде осъден от федерален съдия във вторник за ръководене на неуспешен заговор за насилствено предотвратяване на мирното прехвърляне на властта от тогавашния президент Доналд Тръмп на Джо Байдън след изборите през 2020 г.

Прокурорите искат 33-годишна присъда за Тарио, която, ако бъде дадена, ще бъде най-дългата присъда, свързана с нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г.

 Бележка от масата на защитата по време на процеса за бунтовна конспирация на Гордите момчета. Бележка от масата на защитата по време на процеса за бунтовна конспирация на Гордите момчета. Получено от CNN

Тарио беше арестуван във Вашингтон, окръг Колумбия, дни преди бунта за изгаряне на банер на Black Lives Matter на църква в окръг Колумбия и за носене на пълнители за пушки с голям капацитет в района и му беше наредено от съдия да напусне града.

Тарио е последният от петимата обвиняеми в "Гордите момчета", които ще бъдат осъдени. Той и трима други членове на ръководството на "Гордите момчета" бяха признати за виновни в бунтовнически заговор. Пети член беше оправдан по обвинението за бунтовна конспирация, но беше признат за виновен по редица други обвинения.

Окръжният съдия Тимъти Кели последователно отива много под предишните искания на присъдите на Министерството на правосъдието за членовете на Proud Boys, осъдени по това дело.

Кели осъди Итън Нордиан и Джоузеф Бигс, двама от висшите лейтенанти на крайнодясната организация, съответно на 18 и 17 години затвор. Закари Рел, местен лидер на групата на "Гордите момчета", беше осъден на 15 години зад решетките, докато Доминик Пецола, член на ниско ниво и единственият оправдан по обвиненията в бунтовна конспирация, беше осъден на 10 години затвор.

Размирници, включително Доминик Пецола, в центъра с полицейски щит, се изправят срещу служители на полицията на Капитолия на САЩ пред залата на Сената в Капитолия, сряда, 6 януари 2021 г., във Вашингтон, окръг Колумбия. Размирници, включително Доминик Пецола, в центъра с полицейски щит, се изправят срещу полицейски служители на Капитолия на САЩ пред залата на Сената в Капитолия, сряда, 6 януари 2021 г., във Вашингтон, окръг Колумбия. Мануел Балче Ченета/AP

По време на продължилия месеци процес прокурорите показаха доказателства, че Тарио е помогнал за създаването на командна структура в рамките на „Гордите момчета“ до 6 януари, която диктува как членовете на организацията ще работят, когато посещават високопоставени митинги.

Въпреки че не беше във Вашингтон, окръг Колумбия, на 6 януари, Тарио изрази подкрепата си за бунтовниците онлайн и поддържаше връзка със своите съобвиняеми на място, казаха прокурорите.

Бигс и Нордиан, които поеха ръководството в отсъствието на Тарио, ръководеха обвинението в Капитолия, казаха прокурорите. Гордите момчета бяха в предната част на тълпата, пробивайки бариерите и полицейската линия и разбивайки прозорци, за да пуснат бунтовниците в историческата сграда при първите пробиви, които в крайна сметка доведоха до евакуацията на Конгреса и временно спиране на удостоверяването на резултатите от президентските избори през 2020 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР