Прокурорите от ВСС ще предложат още утре на Пленума да

...
Прокурорите от ВСС ще предложат още утре на Пленума да
Коментари Харесай

На 26 октомври изслушват и избират новия главен прокурор

Прокурорите от Висш съдебен съвет ще предложат още на следващия ден на Пленума да открие процедурата за избор на нов основен прокурор. Днес те одобриха и съответния времеви график за това, както и кадрова информация, която би трябвало да се изготви за претендентите.

Изборът е плануван за 26 октомври, четвъртък. Което значи - на Димитровден.

На свое съвещание осмината (един е в отпуск, колегията по принцип е непопълнена с един член, а 11-ият беше Иван Гешев, б.р.) акцентираха, че това тяхно обвързване произтича от Закона за правосъдната власт, където категорично се споделя, че при предварително преустановяване на мандата процедурата би трябвало да започва в 7-дневен период.

На процедура Гешев не е основен прокурор от 15 юни - от момента на полагане на подписа на президента под указа, заяви през днешния ден Огнян Дамянов.

Така кадровиците одобриха следната хронограма:

- на 4 поредни Пленума, от 29 юни до 20 юли, ще могат да се вършат оферти за кандидати(както е известно, на такива имат право минимум трима от Прокурорската гилдия и министърът на правораздаването, б.р.);

- 3 август е крайният период за показване на концепциите на кандидатите;

- 8 август е срокът за издание на концепциите им;

- до 19 септември би трябвало да се получат мнения за претендентите от Комисията по атестиране и състезания и Комисия " Професионална нравственос ".

- разискване на отчетите на Прокурорската гилдия ще се състои на 21 септември.

- тогава и ще бъдат оповестени дата, час и място на чуване на претендентите и съгласно хронограмата това би трябвало да стане на 26 октомври 2023 година

Освен това с 8:0 бе признато точката да се прати като изключителна на утрешния Пленум, който така и така се чака да бъде " парещ " - поради плануваното разискване дали Прокурорската гилдия вярно е избрала Борислав Сарафов за и.д. основен прокрор.

Последното, което направиха осмината заседаващи членове през днешния ден, бе че утвърдиха пример на кадрова информация за бъдещите претенденти.

Така е съвсем 100 % несъмнено, че ще има казус - този Висш съдебен съвет ще избира и идващия основен прокурор - макар че заседава отвън законноустановения си мандат, който изтече на 3 октомври 2022 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР