Прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, Районна прокуратура – Габрово

...
Прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, Районна прокуратура – Габрово
Коментари Харесай

Прокуратурите от Габровски съдебен район отчитат висок процент осъдителни присъди през изминалата година

Прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, Районна прокуратура – Габрово и териториалните ѝ отделения вСевлиево,Трявна иДряново регистрираха активността си за 2023 година.

На събранието участваха госпожа Ваня Стефанова – завеждащ отдел „ Специализиран “ при Върховна прокуратура, госпожа Антоанета Чакърова – прокурор при Апелативна прокуратура – В. Търново, ръководителят на Окръжен съд – Габрово, шефът на ОД Министерство на вътрешните работи – Габрово, началникът на бранш „ БОП “ – В.Търново, началникът на отдел „ Разследване “ при ОД Министерство на вътрешните работи Габрово, прокурорите и следователите от правосъдния регион.

Окръжният прокурор Тихомир Петков показа в резюме главните индикатори за положението и структурата на престъпността на територията на Габровска област, определили обсега и размера на работа на прокурорите и следователите през 2023 година

Магистратите от Окръжна прокуратура – Габрово проучиха резултатите от активността на функциониращите две прокуратури от правосъдния регион по обособените типове надзори, броя на записаните закононарушения, разкритите причинители и осъдената престъпност. И през регистрирания интервал на 2023 година структуроопределящи за районната прокуратура водени досъдебни производства са закононарушенията по глава V от Наказателен кодекс „ Престъпления срещу собствеността “ и глава ХI от Наказателен кодекс „ Общоопасни закононарушения “, които съставляват дружно 77,4% от всички новообразувани досъдебни производства.

Запазва се наклонността,при Окръжна прокуратура - Габрово, структуроопределящи да са закононарушенията по глава ІІ от Наказателен кодекс „ Престъпления срещу личността “, по глава VІ от Наказателен кодекс „ Престъпления срещу стопанството “, по глава ХІ от Наказателен кодекс „ Общоопасни закононарушения “ и по глава VІІ от Наказателен кодекс „ Престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната системи “, които дружно съставляват 95% от следените новообразувани досъдебни производства.

Отчетено беше, че през 2023 година броят на новообразуваните досъдебни производства за закононарушения срещу личността резервират равнищата си, има лек спад в броя на новообразуваните досъдебни производства за закононарушения срещу стопанството и на закононарушенията срещу финансовата, данъчната и осигурителната системи. Съдебният регион бележи завишаване на новообразуваните досъдебни производства с предмет битова престъпност с 37 бр., на грабежите с 9 бр. Отчете се лекото завишение с 3,63 % на новообразуваните досъдебни производства за общоопасни закононарушения, като акцент по този тип противоправни действия е нарастването на закононарушенията по превоза по член 343 и член 343б от Наказателен кодекс, както и на закононарушенията с предмет наркотични субстанции.

През 2023 година съдилищата от правосъдния регион са образували общо 420 каузи по импортирани прокурорски актове от магистратите от Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово. 30 бр. от делата са по импортирани актове на прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, в която се установи нарастване с 6 % по този индикатор по отношение на миналата година и с 30 % повече по отношение на 2021 година

За поредна година максимален е делът на формираните и решени каузи по импортирани обвинителни актове. Съдилищата от Габровски правосъден регион са постановили общо 402 неоправдателни и санкционни правосъдни решения по импортирани от прокурорите каузи. Запазва се наклонността на доста висок условен дял – към 93 % на неоправдателните и санкционни правосъдни актове по отношение на решените каузи. По актове на прокурорите от двете прокуратури са били наказани и глобени с влезнали в действие присъди и решения общо 401 лица.

Прокурор Стефанова, прокурор Чакърова и арбитър Топалова регистрираха положителните резултати на прокуратурите от Габровски правосъден регион през 2023 година

Представителите на прокуратурите и правоохранителните органи показаха подготвеност за продължение на ефикасни взаимни дейности за предварителна защита и откриване на осъществените закононарушения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР