Прокурорите казват, че бивш член на тайната полиция на комунистическа

...
Прокурорите казват, че бивш член на тайната полиция на комунистическа
Коментари Харесай

Бивш агент на тайната полиция на Източна Германия е обвинен през 1974 г. в убийството на поляк на границата

Прокурорите споделят, че някогашен член на тайната полиция на комунистическа Източна Германия е бил упрекнат в ликвидиране поради убийството на полски жител на граничен пункт в разграничен Берлин през 1974 година

От Асошиейтед прес, 12 октомври 2023 година, 5:20 ч.

БЕРЛИН -- Бивш член на комунистическия Изток Германската загадка полиция е упрекната в ликвидиране поради убийството на полски жител на граничен пункт в разделения Берлин през 1974 година, оповестиха прокурорите в четвъртък.

Обвинението против 79-годишен мъж, чието име не се оповестява, е заведен в държавния съд в немската столица.

Тя е обвързвана с случай от 29 март, 1974 година, в който 38-годишен поляк занася подправена бомба в полското посолство, с цел да се опита да наложи гладко излизане към Западен Берлин, се споделя в изказване на прокурорите.

Тайната полиция на Източна Германия, Щази, твърди, че е решила да се престори, че позволява излизането на мъжа. Нейни чиновници му предоставиха документи за излизане и го придружиха до граничен пункт на жп гара Friedrichstrasse в Източен Берлин, споделиха прокурорите.

Те споделиха, че обвиненият 31 по това време, беше претрупан да направи поляка „ безопасен “. След като полякът е минал последния контролно-пропускателен пункт, обвиненият го е прострелял в гърба от укритие. на своите жители от пътешестване на Запад. Мнозина се пробваха да избягат, като прокопаваха тунели под него, плуваха около него, катереха се или летяха над него. Най-малко 140 души починаха при опита.

Силно укрепената граница беше отворена на 9 ноември 1989 година, основен миг от рухването на комунизма в Европа. Германия беше обединена по-малко от година по-късно.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР