Прокурори търсят съдебен процес за военни престъпления в МНС срещу лидера на милицията в ЦАР

...
Прокурорите за военни престъпления ще спорят пред съдиите в Международния
Коментари Харесай

Прокурорите за военни престъпления ще спорят пред съдиите в Международния наказателен съд (МНС) да изправят бивш командир на милиция на съд по обвинения в организиране на атаки за отмъщение срещу мюсюлмани в Централноафриканска република (ЦАР).

В тридневно изслушване в базирания в Хага МНС, започващо във вторник, прокурорите ще спорят дали има достатъчно доказателства за преследване на Максим Моком за предполагаемата му роля в ръководенето на убийства, изнасилвания, грабежи и унищожаване на имущество, както и атаки срещу религиозни сгради, включително джамии.

44-годишният Моком е изправен пред 20 обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството за зверства, извършени от неговите самопровъзгласили се милиции за самоотбрана през 2013 г. и 2014 г.

ЦАР, бивша френска колония, беше потопена в кървав сектантски конфликт, след като бунтовниците Селека, коалиция от въоръжени групи, съставени главно от мюсюлмани, свалиха президента Франсоа Бозизе в началото на 2013 г. Милицията на Моком, наречена „анти-Балака“ или „ анти-мачете”, е създаден в отговор на превземането на столицата Банги от Селека и се състои главно от християни и анимисти.

Военният командир е обвинен в предоставяне на пряка подкрепа за военните операции против Балака, включително финансиране, оръжия, лекарства и боеприпаси.

Атаките, извършени от милицията, принудиха повече от 100 000 цивилни мюсюлмани да избягат от Банги през границата към съседните Камерун и Чад.

Атаките на Анти-Балака срещу цивилни мюсюлмани продължиха дори след като силите на Селека се оттеглиха от Банги поне до декември 2014 г. И двете страни бяха обвинени в престъпления и злоупотреби срещу цивилни от международни неправителствени организации и експерти с мандат от ООН.

Чадските власти миналата година предадоха Моком на МНС, който издаде заповед за ареста му през 2018 г.

Двама бивши лидери на анти-Балака, Патрис-Едуард Нгаисона и Алфред Йекатом, вече са съдени в МНС.

Прокурорите казват, че Нгаисона, бивш изпълнителен директор на африканския футбол, е бил старши лидер на милициите анти-Балака през 2013 и 2014 г. Йекатом, известен също като Рамбо, пледира невинен по обвиненията, свързани с атаки срещу цивилни мюсюлмани.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР