Прокурорът по Барселонагейт“, както и още двама държавни обвинители, са

...
Прокурорът по Барселонагейт“, както и още двама държавни обвинители, са
Коментари Харесай

Трима прокурори, наказани заради „дела на трупчета”: Кои са те и какви са направили?

Прокурорът по „ Барселонагейт “, както и още двама държавни обвинители, са направили съществени нарушавания по седем следствия. Това демонстрират междинни резултати от инспекцията на държавното обвиняване по така наречен „ каузи на трупчета ” против лица от високите етажи на властта.

Проверката е посочила, че Стефан Христов не е работил „ ритмично по делото “

Проверката на общо 83 производства беше назначена от изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов след отстраняването на Иван Гешев от поста. При 55 от тях тя към този момент е завършила. Според държавното обвиняване трима прокурори „ с деяние или бездействие неоправдано са забавили седем производства ”. Двама от прокурорите са от Софийската градска прокуратура, третият - от Военно-окръжната прокуратура.

Според резултатите от инспекцията по следствието „ Барселонагейт “ наблюдаващия прокурор Стефан Христов е позволил „ огромни забавяния ” в следствието.

Става дума за обвинителите Иван Първанов, Стефан Христов и Антон Радойнов

„ Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е позволена неритмичност в осъществяването на дейности по следствието “, споделят от прокуратурата.

Така, през първите осем месеца от следствието само са направени 4 разпита, веднъж са изискани документи и е предоставен превод на материали. За сметка на това от 15 май тази година - деня, в който Иван Гешев скъса оставката си, за месец и половина са разпитани 17 очевидци, назначени са две компютърни експертизи, осъществени са обиски, поискано е откриване на банкова и данъчна загадка и е препоръчано снемане на имунитет на народен представител.

До 30 септември ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури би трябвало да изготвят отчети

Пред bTV прокурор Христов разяснява, че инспекцията против него е „ тенденциозна “.

„ Tова не е правилно изрично. Имайте поради, че до 15 май са осъществени голям брой дейности по следствието. Oбемът от материали, който сме натрупали до тази дата от започването на следствието е близо 60 тома “, каза Стефан Христов, наблюдаващ прокурор по делото „ Барселонагейт “. 

Снимка: bTV

Нарушение по следствието против Михаил Михайлов, обвинен за закононарушение срещу Републиката, е направил прокурорът от Софийската градска прокуратура Иван Първанов, сочат още резултатите от инспекцията.

„ Днес отидох пред бърлогата на най-големите незаконни групи в България. Отидох и възпламених националния байрак на България “, споделя във видео, оповестено в Youtube Михаил Михайлов.

След публикуването на клиповете в интернет мъжът е арестуван и му е повдигнато обвиняване за закононарушение срещу Републиката.

Проверката ще обхване и досъдебни производства за закононарушения, осъществени от членове на Министерски съвет

„ Извършената проверка открива, че е налице закъснение с 1 година и 3 месеца на назначение на експертиза, която да откри психиатричното положение на дееца “, споделят от прокуратурата.

Според проверяващия екип прокурорът от Военно-окръжната прокуратура Антон Радойнов е изискал да приключи досъдебно произвеждане против военачалник с „ неуместни претекстове “.

Формациите бяха спестовни на заканите на основния прокурор

„ Това е една от трите разпоредени инспекции и касае най-общо казано каузи за лица с имунитет, както и такива по глава 1 от Наказателен кодекс. Проверени са 55 от общо 83 такива дефинирани каузи “, каза Мария Павлова, зам.-главен прокурор.

Проверките не престават.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР