Прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в София е разпоредил

...
Прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в София е разпоредил
Коментари Харесай

Прокурор наредил да се заличи марката на вестник „Телеграф”

Прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в София е разпоредил на патентното ведомство да заличи марката на българския ежедневник " Телеграф ". Това излиза наяве от позиция, оповестена от самия вестник.

Повод за меко казано странното решение на прокурара е подадена тъжба от управлението на вестника до Министерство на вътрешните работи срещу  подправен уебсайт с съвсем идентично название, в който се разгласяват публикации на български език, " нямащи нищо общо с публицистичната политика на вестника ", пишат сътрудниците. Адресът на уеб страницата - www. telegraf.bg, се разграничава от този на вестника само по заменена една писмен знак в изписването (буквата f вместо ph). " Именно с цел да се избегне комплициране от страна на читателите ни, които могат да сметнат, че подправеният уебсайт е формален подобен на вестника, беше поискано от способените органи осъществяването на инспекция. ", изясняват от вестника.

В отговор на подадената тъжба, вместо да бъдат подхванати ограничения против злоупотребата с името на изданието, в редакцията на " Телеграф " през вчерашния ден е било получено известие от Патентното ведомство с приложено прокурорско разпореждане, в което се разпорежда ръководителят на Патентното ведомство да заличи записаната още през 1999 година комерсиална марка „ Телеграф “, както и неотложно да уведоми прокуратурата за подхванатото деяние. Като съображение за заличаването било посочено, че комерсиалната марка „ Телеграф “ (регистрирана на български език) противоречала на закона, тъй като можела да вкара в илюзия, че има общо със „ световноизвестния британски вестник с дългогодишна известност в страната The Telegraph. "

" От по кое време в България прокуратурата затваря медии? От по кое време прокуратурата може да реши да заличи комерсиална марка на вестник в страната, без даже да е налице спор по отношение на собствеността или използването на същата марка. ", питат в поместен през днешния ден публицистичен коментар от изданието и припомнят, че всъщност оспорването на комерсиална марка е въпрос на гражданското право, а не на наказателното, и минава през правосъдно произвеждане, в което би трябвало да се потвърди основателността на претенцията.

„ Телеграф “ е изпратил към този момент протестна позиция до основния прокурор и Инспектората на Висшия правосъден съвет " за това мракобесие ", показват най-после от изданието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР