Прокурор призова съдии от ООН да преразгледат оправдателната присъда на

...
Прокурор призова съдии от ООН да преразгледат оправдателната присъда на
Коментари Харесай

Прокурор поиска преразглеждане на оправдателната присъда на Шешел

Прокурор прикани съдии от Организация на обединените нации да преразгледат оправдателната присъда на прочут сръбски ултранационалист по обвинявания в жестокости, като съобщи, че в случай че това не се направи, ще бъдат нанесени трайни вреди върху имиджа на Международния арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия, съобщи Reuters.

Прокурор Матиас Маркусен съобщи пред петчленния правосъден състав, че оправдаването през 2016 година на Шешел по обвинявания в девет военни закононарушения и закононарушения против човечеството е толкоз надълбоко погрешно, че те би трябвало да го преразгледат или да се организира нов развой.

Той добави, че по време на продължителния развой в Международния арбитражен съд в Хага са били направени съществени неточности при определяне на обстоятелствата и при правосъдната процедура и не са били съответно оценени всички доказателства.

Прокурорите бяха поискали 28 години затвор за Шешел по обвинявания в гонене, убийства и изтезания по време на кръвопролитните военни спорове при започване на 1990-те години в някогашна Югославия.



Той лежа в пандиза на трибунала съвсем 12 години, от февруари 2003 година, когато се съобщи и непринудено отиде в Хага, до ноември 2014 година, когато бе пуснат да се пази на независимост поради влошеното му здравословно положение.

През март 2016 година Международният арбитражен съд го освободи от отговорност по обвиняванията за военни закононарушения, а през май прокуратурата на трибунала апелира присъдата пред интернационалния остатъчен механизъм.

В момента Шешел е водач на Сръбската радикална партия и е народен представител в сръбския парламент. Той съобщи през днешния ден, че няма да участва на съвещанието на съда в Хага, на което се преглежда жалбата против оправдателната му присъда по обвинявания за военни закононарушения.



"Трибуналът в Хага към този момент не ме интересува. Никога няма да отида там непринудено. Ако ме желаят, управляващите би трябвало да решат дали да ме предадат или не. Могат да ме предадат единствено вързан и в клетка ", сподели Шешел за сръбската телевизия "Пинк ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР