Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е постановил отказ от

...
Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е постановил отказ от
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа досъдебно производство срещу Борисов за изказването му за ваксините


Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е постановил отвод от формиране на досъдебно произвеждане за разпространение на подправена вест от страна на Бойко Борисов, по отношение на изявлението му, че се ползват ваксини с изминал период на валидност. Причината е справедлива несъставомерност на действието, показват от обвиняването.

Преписката бе формирана по сигнал на някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров против Бойко Борисов. Повод за сигнала бяха следните изказвания на водача на ГЕРБ " Днес какво направиха - ваксинират популацията с ваксини с изминал период на валидност - " Пфайзер ". До 30 септември им е срокът на валидност. Удължили го били, само че ролята на една ваксина е да бъде безвредна и да е ефикасна. "

 Стойчо Кацаров сезира прокуратурата за изявление на Борисов за имунизациите Виж още

Още два сигнала са постъпили със същия предмет - единият в Софийската градска прокуратура от Групово дело " Боец, а другият в Районната прокуратура в Благоевград, и са приобщени към преписката на СГП.

В хода на инспекцията са изискани информации по отношение на доставките на ваксини и техния период на валидност, както и информации от всички районни здравни инспекции в страната по отношение на изпращането и приемането на ваксини във всички регионални градове и други Установено е, че четири партиди на доставени ваксини със период на валидност до 30 септември 2021 година са били изпратени в цялата страна.

Съгласно формалното известие на Министерство на здравеопазването " на 10.09.2021 година след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите в Европейски Съюз беше утвърден нов период на валидност на имунизацията на " Пфайзер " при условия на предпазване при свръхниска температура. Срокът на валидност за замразен флакон е продължен от 6 на 9 месеца. "

Цитираните нагоре изказвания на Бойко Борисов не съставляват по съществото си заблуждаващи знаци за паника по смисъла на член 326, алинея 1 от Наказателния кодекс. Дори в противен случай, изявлението му съгласно прокуратурата е довело до осведоменост и социална полемика по важен проблем, а точно, че периодите на имунизацията се удължават единствено с решение на Световната здравна организация.

Постановлението предстои на обжалване пред Апелативна прокуратура-София.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР