Прокурор от Софийската апелативна прокуратура образува наказателно дело срещу главния

...
Прокурор от Софийската апелативна прокуратура образува наказателно дело срещу главния
Коментари Харесай

Прокуратурата подхвана главният архитект на София за небостъргача в Стрелбище

Прокурор от Софийската апелативна прокуратура образува наказателно дело против основния проектант на София Здравко Здравков поради упорития му отвод да извърши правосъдно решение, което дава зелена светлина за градеж на небостъргач в кв. “Стрелбище “. Постановлението на прокурор Стойчо Ненков бе предоставено на Mediapool юриста на строителната компания по този проблем Иван Петров, който е някогашен апелативен прокурор на София.

С намесата на държавното обвиняване играта за имота в “Стрелбище “ загрубява. НИКМИ има желание да построи 150-метрова постройка на кръстовището на бул. “България “ и “Петко Ю. Тодоров ". В момента парцелът към момента е зелена повърхност.

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 година Фирмата го придобива след подмяна. По това време на него е разрешено застрояване, само че до 20 метра. В следствие парцелът е предназначен за озеленяване в Общия организационен проект от 2009 година Така в него може да се построи единствено кафе, черква или тоалетна.

През 2014 година с решение на общинския съвет е признат обстоен организационен проект на кв. " Стрелбище ". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обсег, защото компанията е почнала процедура по правенето на независим проект за терена. Вратички в закона разрешават в този проект да се планува строителството на 150-метрова постройка.

Бившият към този момент проектант на София Петър Диков отхвърля да задейства процедурата за независимия проект на терена. Компанията апелира и печели делото, което задължава сегашния основен проектант да задейства проекта. Здравко Здравков отхвърли и бе санкциониран с 1000 лв. от съда поради отхвърли. Той отново отхвърли и бе санкциониран още веднъж с 13 000 лв..

" Ще продължим борбата със зъби и нокти за отбрана на терена ", зарече се Здравко Здравков. Столичната община счита да нападна решението на Върховния административен съд като незначително.

Задействането на прокуратурата против основния проектант усложнява доста тази задача, тъй като лишава общината от време да води нови дело. През предходната година Софийската районна и градска прокуратурата отхвърлиха да образува дело против арх. Здравков. Мотивът им бе, че той не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо. Прокурорите одобряват, че той към този момент е санкциониран, което попречва образуването на наказателно дело.

Прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура обаче не счита по този начин. В постановлението си той припомня, че против арх. Здравков не е било формирано административнонаказателно произвеждане. Така прокурорът афишира, че няма спънка против него да стартира наказателно дело за разстройване на осъществяването на правосъдно решение. Прокурор Ненков добавя, че наложените санкции на Здравков не са го предиздвикали да извърши решението, което демонстрира, че той работи изцяло съзнателно. С тези причини прокурор Стойчо Ненков образува досъдебно произвеждане против основния проектант на София и го разпорежда за следствие на Софийската районна прокуратура. Постановлението е от 9 май.

За разстройване на правосъдно решение наказването е до 3 години затвор и санкция до 5000 лв..

Прокурорът по този проблем Стойчо Ненков също има забавна история. Преди пет години той бе упрекнат също за закононарушение против правораздаването. Прокурор Ненков бе разследван за разстройване на наказателното гонене против подсъдимите по делото САПАРД Марио Николов и Людмил Стойков. Причината е, че прокурорът отдръпна митинга на собствен сътрудник против оправдателните присъди на двамата, наложени от Софийския апелативен съд. Според прокуратурата, по този начин прокурор Ненков е избавил двамата предприемачи от наказване.

Главният прокурор Сотир Цацаров в профил от служба Ненков, само че единствено година по-късно Висшият правосъден съвет го възюстанови. Причината е, че делото „ САПАРД “ бе прекъснато от сътрудниците на Ненков с мотив, че няма закононарушение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР