Прокурор на ООН призова днес съдиите да отхвърлят иска на

...
Прокурор на ООН призова днес съдиите да отхвърлят иска на
Коментари Харесай

ООН призова съда в Хага да отхвърли иска на Ратко Младич

Прокурор на Организация на обединените нации прикани през днешния ден съдиите да отхвърлят желае на някогашния боен пълководец на армията на босненските сърби Ратко Младич да анулират присъдата му пожизнен затвор, съобщи Асошиейтед прес.

Защитата на Младич изиска през вчерашния ден съдиите да анулират присъдата му от 2017 година за геноцид в Сребреница, закононарушения против човечеството и военни закононарушения за по време на войната в Босна от 1992-95г. Сред останалите причини юристите споделиха, че извозването с рейсове на босненски мюсюлман отвън Сребреница преди 25 години било филантропична задача, а не принудително разселване на цивилни, предава Българска телеграфна агенция.

На чуване в Механизма за наказателни съдилища за военни закононарушения в някогашна Югославия частично посредством видеоконферентна връзка поради рестрикциите поради ковид, прокурорът Лаурел Бег отхвърли това пояснение на събитията. Нямаше нищо филантропично в тази интервенция, в противен случай, тя бе варварска, сподели той.

Насилственото транспортиране на босненски мюсюлмански цивилни и клането на над 8000 мъже и момчета от Сребреница бе кървавата кулминационна точка на войната, в която починаха 100 000 души.

Младич и неговият политически наставник Радован Караджич бяха наказани от трибунала на Организация на обединените нации за военните закононарушения в някогашна Югославия за геноцид и други закононарушения. Присъдата на Караджич бе доказана от апелативния съд предходната година.

Младич участва и през днешния ден в правосъдната зала. Съдиите му отделиха 10 минути да приказва пред тях в края на днешните слушания.

Вероятно на петчленния правосъден състав ще бъдат нужни месеци, с цел да оповести окончателното решение по обжалването, отбелязва АП.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР