Прокуратурата започва проверка на списък от лица, посочени от премиера

...
Прокуратурата започва проверка на списък от лица, посочени от премиера
Коментари Харесай

Прокуратурата започва проверка по цитирани на срещата Гешев-Петков имена

Прокуратурата стартира инспекция на лист от лица, посочени от премиера Кирил Петков на срещата му с основния прокурор Иван Гешев предходната седмица. В петък Гешев отиде при Петков на работна среща, която продължи час и половина, само че без необикновен резултат.

От държавното обвиняване излизат с спомагателна информация през днешния ден, че по време на срещата министър-председателят е цитирал имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната и по отношение на които не са подхванати нужните дейности за търсене на наказателна отговорност.

От своя страна основният прокурор разяснил, че според Конституцията и законите на страната, разкриването на закононарушения е в пълномощията на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи, които при определяне на данни за осъществени закононарушения следва неотложно да уведомят прокуратурата.

От държавното обвиняване припомнят, че съгласно наредбите на Наказателно-процесуалния кодекс жителите и длъжностните лица имат задължението неотложно да уведомят орган на досъдебното произвеждане, когато научан за осъществено закононарушение от общ темперамент както и да подхващат нужните ограничения за опазване на ситуацията и данните за закононарушението.

По тази причина Гешев е сезирал заместника си във Върховната касационнна прокуратура, отговарящ за отдели „ Досъдебен “ и „ Специализиран “ за предоставената от премиера информация и за предприемането на незабавни дейности. В тази връзка Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова, която също е участвала на срещата, ще бъдат призовани да се явят във ВКП, с цел да дават цялостен лист с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данни, респективно доказателства, за вероятно осъществени от същите лица закононарушения или нарушавания. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР