Прокуратурата за първи път съобщи, че е повдигнала обвинения срещу

...
Прокуратурата за първи път съобщи, че е повдигнала обвинения срещу
Коментари Харесай

Жертви на полицейското насилие пред bTV: Надяваме се на възмездие след излизането на видеото

Прокуратурата за първи път заяви, че е повдигнала обвинявания против чиновници на Министерство на вътрешните работи за полицейско принуждение по време на митингите. От обвиняването разпространиха известие до медиите и отхвърлиха да дадат детайлности пред bTV.
Снимка: btvnovinite.bg
Жоро е един от битите зад колоните на 10 юли предходната година. Ясно си спомня ударите в корема и главата. Година по-късно, виждайки записите от камерата, се надява най-сетне да има отмъщение.

„ Честно да Ви кажа настръхнах първия миг, като го видях. Тепърва ще гониме нещата в съда. Ще се усещам омекотен, когато си понесат следствията. Засега това е нищо, това е единствено началото “, споделя Жоро.
Снимка: btvnovinite.bg
За правдивост упорства и артистът Станислав Кертиков. По време на огромния митинг – на 2 против 3 септември той и негови другари също са били арестувани, до момента в който седели на скамейка.

„ В един миг просто 20-тина жандармеристи се натъкнаха на нас и без да оказваме никаква опозиция, употребявайки палки и много сериозна физическа мощ, ни арестуваха. Важното в тази ситуация е, че директните отговорници безчинстват – те са депутати в Народното събрание – Младен Маринов и Христо Терзийски. Тези хора са крили съзнателно фрагменти в чекмеджето си “, счита Станислав.
Снимка: btvnovinite.bg
Той и неговите другари към този момент съдят страната.

Николай Хаджигенов, който оглавява краткотрайната парламентарна комисия за полицейското принуждение, е и юрист на петима от 11-те бити в нощта на 10 юли.
10 от тях са с повдигнати обвинявания. Казва, че от месеци търси записите от камерите.

„ Четвъртък, 5 ч. следобяд, Бойко Рашков изпрати специфичен пощальон, който аз отидох и посрещнах пред Народното събрание. Дадоха ми ги на ръка, той самият не ги беше гледал “, споделя по какъв начин е получил записите Хаджигенов.
Снимка: btvnovinite.bg
Споделя, че прокуратурата и Столична дирекция на вътрешните работи са знаели за записите и „ са си ги ползвали по делата “.

„ Тия каузи несъмнено са секретни, щом никой не е схванал за тия дискове. И аз знаех за тях, както и НСО “, споделя Хаджигенов.

Софийска районна прокуратура в известието си тази неделя не прецизира по кое време са повдигнати обвиняванията против четиримата чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Образувани са 65 досъдебни производства по отношение на хулигански дейности по време на миналогодишните митинги.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева отхвърли коментар по телефона за bTV.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР