Прокуратурата влезе в централата на БДЖ Холдинг. Поводът е разследване

...
Прокуратурата влезе в централата на БДЖ Холдинг. Поводът е разследване
Коментари Харесай

Прокуратурата влезе в централата на БДЖ заради злоупотреби по обществена поръчка

Прокуратурата влезе в централата на БДЖ Холдинг. Поводът е следствие за злоупотреби по социална поръчка за ремонт на 46 мотриси на стойност близо 137 милиона лв..

Прокурорското следствие е формирано преди седмица по сигнал на служебния министър на превоза Христо Алексиев, преди да съобщи поста. Става дума за подозрение за неизгодна социална поръчка за ремонт и поддръжка на мотрисите, подадена в сигнал дружно с още една поръчка - за ремонт на 15 вагона на стойност близо 27 милиона лв.. Действията на прокуратурата към този момент засягат следствието по случая с мотрисите, вижте детайлности.

Договорът с изпълнителя на ремонтите - румънската компания " Алстом ", беше предаден на прокуратурата от служебния министър на превоза Христо Алексиев. Контрактът за 46 мотрисни влака за пасажери е подписан в края на 2019 година, а досега на ремонт е постъпила едвам една, като работата по нея е приключена на половина, установяваха от транспортното ведомство в началаото на декември.

След опит на изпълнителя да съобщи машината на БДЖ, министърът алармира прокуратурата.

„ Ние започнахме следствието тъкмо в тази тенденция, с цел да забележим дали тези нарушавания съдържат и признаците на закононарушения осъществени от длъжностни лица. Дали в действителност тези поправки, които още от 2019 година е трябвало да бъдат направени на мотрисите, са изпълнени или се касае за фиктивни поправки, каквито подозрения имаме, само че това е първоначално, несъмнено “, сподели Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София.

От общо 137 милиона лв., 100 милиона са планувани за настояща поддръжка и по този начин не се извършват съществени поправки, разгласи преди време служебният министър Алексиев. Коментарът на БДЖ, които от петък са с нов началник на " Пътническите транспорти ":

" Действията на прокуратурата са предстоящи поради формираното наказателно произвеждане по отношение на контракта за техническа поддръжка на мотрисни влакове. Ръководството на БДЖ е готово да окаже цялостно подпомагане по събирането на данни и документи за процедурата по публичната поръчка "

На прокуратурата е предаден одитен отчет на транспортното министерство, който установи, че БДЖ са избрали фирмата-изпълнител при едни условия, а в последици с в контракта те са изменени в нарушаване на закона за публичните поръчки. Добавено е да вземем за пример правото компанията да упълномощи друга компания да прави поддръжките, написа в отчета. Това се случва в бази на БДЖ и с запас на държавните железници, сочи документът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР