Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство по сигнала, че министърът

...
Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство по сигнала, че министърът
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва Кирил Петков и Божидар Божанов за заплахи срещу министъра на електронното управление

Прокуратурата към този момент е образувала досъдебно произвеждане по сигнала, че министърът на електронното упарвление е бил заплашван. Сигналоподател са депутати от групата на Има Такъв Народ.

Това стана ясно на брифинг с присъединяване на зам.-главния прокурор Мария Павлова. След председателски съвет по-миналия петък Тошко Йорданов от Има Такъв Народ и Десислава Атанасова от ГЕРБ излезе и описа пред медиите, че Кирил Петков от Политическа партия и Божидар Божанов от Демократична България заплашвали живота на Александър Йоловски. Натискът бил извършен поради публични поръчки за 640 млн. лева

Проверката е за длъжностно закононарушение, разкриха през днешния ден на брифинг на прокуратурата и МВР зам.-главният прокурор Павлова и Ваня Стефанова - прокурор от ВКП, която се занимава отраслово с изборни закононарушения.

Двете изрично отхвърлиха да назоват кои са разпитваните по делото обвинени, само че потвърдиха, че сигналът при тях  " е същият, който бе изнесен след председателския съвет ". И че част от лицата ще бъдат разпитани в понеделник.

Заедно с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев през днешния ден двете регистрираха картината след изборите.

Кметът на каварненското с. Белгун през днешния ден ще бъде изведен от ареста, с цел да се закълне... Иначе си остава там - тъй като е обвинен за пазаруване на гласове, стана ясно от думите на Мария Павлова.

Други двама души са с повдигнати обвинявания във врачанското с Малорад, където пред камерата член на комисията попълняше преференции да " помогем на баче Цено ".

Към днешна дата управляващите регистрират 2 съглашения (които се равняват на неоправдателни присъди) и едно превръщане на виновността в административна отговорност.

Задържани в Министерство на вътрешните работи до 24 часа са били 155 души - против 90 на предишните локални избори преди четири години.

Борислав Сарафов е изискал 4 имунитета по отношение на изборите, на които лицата с имунитет, т.е. - кандидатите за нещо бяха 30 000. Сред тях е и казусът с кандидат-кмета на Дупница, подсилен от " Възраждане ", който се оказа с влезнала в действие присъда в Гърия и търсен в Шенгенската система.

Разпитвани са хора и за скандала с машините, тръгнал от сигнал на ДАНС, само че там следва наблюдаващият прокурор да се произнесе - дали има данни за осъществено закононарушение. Той ще извади изводите си обаче основно, откакто се запознае с компютърна експертиза, стана ясно от думите на Павлова. А тя не е подготвена.

По случая се прави инспекция, изследват се всички условия, посочени от ДАНС. Вече се изискват компютри, машини за гласоподаване, на които е правено построяването на кодовете, снети са обясенния от лица.

Възложено е експертно проучване, като в огромната си част може би решението, което ще вземе наблюдаващият прокурор, ще зависи от резултатите от експертизата ", бяха думите на Стефанова.

Въпросът ще бъде - дали е имало непозволено създаване на кодовете, кой го е направил (ако има следи) и по какъв метод. Предварителната инспекция е по члена за компютърно закононарушение.

 

Инфо: Клуб " Z "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР