Прокуратурата във Варна се самосезира след публикации в медиите за

...
Прокуратурата във Варна се самосезира след публикации в медиите за
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва замърсяването на Варненското езеро и залива

Прокуратурата във Варна се самосезира след изявления в медиите за замърсяване на Варненското езеро поради пресечен напорен водопровод, оповестяват от там.
Окръжната прокуратура във Варна е почнала две общонадзорни инспекции по изявления в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след разкъсване на напорен водопровод.
Разпоредените инспекции би трябвало да открият каква е повода за скъсването на напорния водопровод, който води отпадните води на двата варненски квартала „ Аспарухово “ и „ Галата “ към канално-помпената станция „ Запад “.
Освен тях в Окръжната прокуратура и в Районната прокуратура във Варна се води същата инспекция, по сигнал на общински консултант.
С разпорежданията пообразуваните две преписки на Окръжната прокуратура във Варна /едната от 29 април 2020 г./ е предоставена инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна. Изискана е информация и заверени преписи от документи от кмета на община Варна и шефа на „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Варна по случая с екологичното замърсяване с отпадни води на езерото и част от залива в резултат на скъсания подводен напорен водопровод.
Съоръжението е било построено по стратегия ИПСА на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор – „ ВиК “ – Варна. Изпълнител е компания „ SFELINOS S.A. – Струма парцели “ ООД, а институцията, виновна за реализацията на плана, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с позволение за прилагане от 6 декември 2011 година
Разследването ще търси дали са налице задоволително данни за несъблюдение на служебни отговорности от длъжностни лица по отношение на контрола на осъществяването и последващата употреба на подводното оборудване по дъното на Варненското езеро.
Самосезирането на прокуратурата е и на съображение член 145, алинея 1, т. 3 от Закона за правосъдната власт по изявления в разнообразни медии, които съдържат данни за престъпления или закононарушения, прецизират от прокуратурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР