Прокуратурата в Стара Загора подхвана Мини-Марица изток ЕАД. Държавното обвинение

...
Прокуратурата в Стара Загора подхвана Мини-Марица изток ЕАД. Държавното обвинение
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява договора на Мини-Марица изток за износ на въглища в Сърбия

Прокуратурата в Стара Загора подхвана " Мини-Марица изток " ЕАД . Държавното обвиняване е изискало документи по отношение на контракта за експорт на въглища за Сърбия, осведоми БНР.

Договорът беше подписан при започване на тази година и планува експорт от 1 750 000 тона въглища за западната ни съседка. Сигнали до Прокуратурата по отношение на контракта обаче станаха причина за инспекцията му. Един от причините е, че продажбата на въглищата е трябвало да стане по борсови цени, тъй като суровината е енергийна .

От " Мини-Марица изток " обявиха, че е невероятно да се сравнят лигнитни с калоричност 1600 килокалории на кг с черни въглища с калоричност 6000 килокалории на кг. На борсовите пазари черните въглища са на цени приблизително от 350 $ на метричен звук, само че в тази цена влизат и транспортните разноски от Австралия или Индонезия до северноевропейско пристанищем прецизират от сдружението.

По думите на шефът на Мините Илза Чинкова ползите на сдружението и страната са предпазени . Тя уточни, че клаузите в контракта са извънредно преференциални. Плащането на въглищата е обезпечено с акредитив, превозът е за сметка на сръбския покупател, а договорът може да бъде преустановен когато и да е без наказателна клауза, добави Чинкова.
 Мини Марица Изток стартира експорт на въглища за Сърбия
Мини Марица Изток стартира експорт на въглища за Сърбия

Предвижда се да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР