Прокуратурата в Стара Загора е изискала документация във връзка с

...
Прокуратурата в Стара Загора е изискала документация във връзка с
Коментари Харесай

Прокуратурата в Стара Загора проверява договора за износ на въглища

Прокуратурата в Стара Загора е изискала документи по отношение на контракта за експорт на въглища от „ Мини Марица-изток “, са удостоверили пред БНР от компанията. 

Договорът беше подписан при започване на тази година и планува експорт от 1 750 000 тона въглища. Сигнали до прокуратурата обаче станаха причина за инспекцията му. Един от причините е, че продажбата на въглищата е трябвало да стане по борсови цени, тъй като суровината е енергийна.

От сдружението обаче показват, че е невероятно да се сравнят лигнити с калоричност 1600 килокалории на кг с черни въглища с калоричност 6000 килокалории на кг. На борсовите пазари черните въглища са на цени приблизително от 350 $ на метричен звук, само че в тази цена влизат и транспортните разноски от Австралия или Индонезия до северноевропейско пристанище.

“Интересите на Дружеството са предпазени, ползите на страната - също. Спокойна съм, в случай че в създалата се обстановка няма намесени и политически претекстове ", споделя за Радио Стара Загора изпълнителният шеф на мините Илза Чинкова. Според нея клаузите в контракта са извънредно преференциални за повереното ѝ сдружение. Плащането на въглищата е обезпечено с акредитив, превозът е за сметка на сръбския покупател, а договорът може да бъде преустановен когато и да е без наказателна клауза.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР