Прокуратурата в Севлиево е започнала проверка по сигнал, че санитар

...
Прокуратурата в Севлиево е започнала проверка по сигнал, че санитар
Коментари Харесай

"Не ме замесвайте в това" – цяла болница онемя след сигнал за блудство на санитар с психично болен пациент


Прокуратурата в Севлиево е почнала инспекция по сигнал, че санитар в Държавната психиатрична болница в града е блудствал с пациент, а случилото се е било скрито от шефа на болничното заведение доктор Сюзан Садъкова. За това оповестява уеб сайтът, базирайки се на свои източници в болничното заведение. По-късно от прокуратурата са удостоверили пред медиата за почнало досъдебно произвеждане.

Сигналът, във връзка на който се води следствието, съдържа видеозапис, в който пациент на към 50 години, споделя по какъв начин е бил подведен от санитар в банята на болничното заведение, където са били осъществени блудствените дейности. Въпреки, че е била известена за случилото се, шефът на държавното лечебно заведение доктор Сюзан Садъкова не е подхванала никакви дейности, като се изключи че санитарят, за който се твърди, че е направил блудството, е бил пуснат в неплатен отпуск. Междувременно Садъкова е отпътувала на отмора в чужбина.

Информацията за случая е стигнала до прокуратурата, откакто някогашен чиновник в здравното заведение подал сигнал, към който приложил и видеозапис с част от описа на психологично болния пациент.

Министерството на здравеопазването, което е принципал на болничното заведение в Севлиево, не е известено за случилото се, макар, че негови чиновници са били на инспекция там единствено дни след датата, на която се твърди, че е осъществено блудството.

За това, какво тъкмо се е случило в нощта на 2 против 3 април т.г. не е поискал да опише нито един от лекарите или членовете на медицинския личен състав в севлиевската психиатрична болница. Единственият, съгласил се да приказва, е санитарят, против който са отправени обвиняванията в блудничество.

По време на нощно дежурство

Според описа на психологично болния мъж, прибавен към сигнала до прокуратурата, санитарят изискал от " масаж " в банята и се отблагодарил с две цигари.

 Малтретиране и ужасяваща хигиена: България все по този начин нехае за пандизчиите и психологично болните Малтретиране и ужасяваща хигиена: България все по този начин нехае за пандизчиите и психологично болните

" Единственото правилно в това е, че аз фактически му дадох две цигари, споделя пред " За истината " санитарят, чието име, както и това на пациента, не се показват по етични съображения. Той упорства да бъдат прегледани записи от камерите, каквито имало във всяко поделение. От тях съгласно него можело да се види дали извежда пациента и накъде отиват. Добавя, че в никакъв случай не е имало недоволства от работата му нито в тази, нито в друга болница, където също работи.

От различен пациент на болничното заведение за недоволството от осъществено полово посягане научили началникът на отделението, в което той е настанен и старшата сестра. Те от своя страна разказали на шефа на болничното заведение. Според чиновниците, представени от " За истината ", когато й предали за случилото се, Садъкова споделила: " Аз на психологично заболели нямам доверие ".

Потърсена по телефона доктор Садъкова споделя: " Никакво блудничество! Аз бях в отпуска ". След това декларира, че не желае повече да бъде търсена по телефона.

С публицисти не контактувам

Началникът на отделението, в което е настанен мъжът, оплакал се от случилото се на 2 против 3 април т.г. - доктор Мартинова, отхвърля да отговори на въпроси. Когато схваща какъв е мотивът за позвъняването по телефона, тя споделя: " С публицисти не контактувам ". Старшата сестра на отделението Радостина Стефанова също отхвърля с думите: " Нямам какво да кажа, не ме замесвайте в това ". Авторът на видеото, изпратено до прокуратурата, също отхвърля диалог по случая, само че с ангажимента, че го отсрочва за по-късен стадий.

Малко след началото на април т.г. в психиатричната болница е назначена инспекция от Министерството на здравеопазването. Тя е по сигнал за " нередности, властническо ръководство и душевен тормоз на чиновници " от страна на шефа доктор Сюзан Садъкова. Сигналът е подаден от психолога на лечебното заведение Мирослава Касамакова. Това е втора инспекция в границите на година, само че първата е била по документи, до момента в който при тази от здравното министерство изпращат и екип на място.

Хората от министерството идват в болничното заведение малко след случая с недоволството за полово посягане, документиран в цялостната версия на видеото. Но съгласно източници на " За истината " този случай не бил обект на инспекцията, защото " никой не се осмели да каже " за него.

В обявата се припомня, че блудството се санкционира със затвор от две до осем години, когато става дума за принуждение над лице в безпомощно положение. В случаите, когато лицето, обект на блудничество, не схваща свойството и смисъла на действието, наказването е към този момент до петнайсет години затвор.

По случая в прокуратурата в Севлиево има формирано досъдебно произвеждане. По него тече следствие, организират се разпити и се назначават експертизи, оповестява представителят на Районна прокуратура Габрово Людмила Рачева. Към момента няма повдигнато обвиняване. Срокът за привършване на работата по досъдебното произвеждане изтича при започване на юни т.г., само че той може да бъде продължен, в случай че наблюдаващият прокурор откри учредения за това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР