Прокуратурата в САЩ е готова да преразгледа 45-годишното дело на

...
Прокуратурата в САЩ е готова да преразгледа 45-годишното дело на
Коментари Харесай

Съдът е готов отново да разгледа делото за изнасилване срещу Роман Полански

Прокуратурата в Съединени американски щати е подготвена да преразгледа 45-годишното дело на кинорежисьора Роман Полански за обезчестяване на малолетна. От институцията са оповестили, че ще дадат публичност на материалите по него. Окръжният прокурор на Лос Анджелис Джордж Гаскон е дал единодушието си да бъдат оповестени неразкритите до момента материали по случая на 88-годишния през днешния ден френски режисьор от полски генезис, оповестява Variety, цитира в. Сега.

Съдебното дело против носителя на " Оскар " стартира през 1977 година, след изказвания, че той е принудил 13-годишния фотомодел Саманта Геймър да прави секс с него. Полански бе упрекнат незабавно по шест точки, в това число за обезчестяване с приемане на опиати и сексуален акт с дете, ненавършило 14. Режисьорът призна виновността си и в границите на съглашението със съда се съгласи да се подложи на психиатрично проучване, само че преди да бъде произнесена присъдата избяга от Съединени американски щати в Европа, разбирайки, че съдията Лорънс Ритенбанд има желание да анулира съглашението и да го вкара за дълготрайно време в пандиза. Оттогава Полански не е стъпвал в Щатите. Многобройни опити на предходни прокурори да го екстрадират се провалиха, не съумяха обаче и напъните на кинематографиста да позволи случая, без да се завръща в Съединени американски щати.

Сега Джордж Гаскон декларира, че институцията е трансформирала позицията си и повече няма да възразява против разкриването на стенограмата от разпит, извършен през 2010 година с окръжния заместник-прокурор Роджър Гънсън. В него той твърдял, че Ритенбанд е направил непозволени дейности, само че шефовете на Гънсън му попречили да предприеме дейности, с цел да го в профил от процеса. Гънсън се появи и в " Roman Polanski: Wanted and Desired " - документалния филм от 2008 година, който за първи път повдигна още веднъж въпроси, свързани с воденето на делото.

Гаскон, който беше определен през 2020 година, скъсва с метода на своите прародители, от офиса му също показват подготвеност да погледнат по нов метод на случая, за който Полански и поддръжниците му от дълго време настояват, че е очернен от непозволено държание на прокурора и съда. „ Съмненията към този случай съществуват от 40 години. Много хора подозират, че е станало нещо нежелателно. Ние споделяме това любознание и тази угриженост “, разяснява Тифини Блекнел, специфичен консултант на Гаскон, в изявление за Variety.

Гаскон също изяснява, че екипът му ще преразгледа със „ пресен взор “ делото за обезчестяване с към този момент 45-годишна отминалост. По-рано юристът на Полански Харланд Браун беше изразил убеденост, че стенограмата ще удостовери изказванията на режисьора за непозволени дейности на арбитър Ритенбанд. Молбите за разгласяване на записа през 2010 и 2017 година бяха отхвърлени дружно с настояванията за преустановяване на делото и за това Полански да бъде наказан задочно.

Последната активност по случая стартира предходната есен, когато двама създатели на книги – Уилям Ремпъл и Сам Уосън, желаеха от съда да разсекрети записа от разпита на съображение на Първата корекция в конституцията на Съединени американски щати. Офисът на прокуратурата в началото се опълчи на настояването и то бе отхвърлено. Ремпъл и Уосън в този момент апелират.

Прокурор Гаскон в свое изказване назовава случая „ една от най-продължителните саги в историята на наказателното право в Калифорния “ и изяснява, че решението му да позволи разгласяването на стенограмата е повлияно и от Саманта Геймър, която от години желае делото да бъде прекъснато. Офисът на Гаскон разгласява писмо, получено от Геймър на 20 юни, в което тя моли стенограмата да бъде огласена и казусът да се „ прегледа още веднъж “. „ Вярвам, че е в публичен интерес да не позволим непозволеното държание на съда да остане прикрито. Вярвам, че като жертва в този случай заслужавам да знам цялата истина ", написа Геймър. В изказването Гаскон уточни случая като „ една от най-продължителните саги в историята на наказателното правораздаване в Калифорния “.

През 2019-а основателят на „ Горчива луна “, „ Бебето на Розмари “, „ Офицер и разузнавач “ и още двайсетина кино класики още веднъж бе упрекнат в полово принуждение. Френската актриса и фотограф Валантен Моние се обърна към съда по отношение на случай, случил се още по-рано – през 1975-а. Тя споделя, че режисьорът я изнасилил, пренебрегвайки отхвърли ѝ за физическа непосредственост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР