Прокуратурата в Перу съобщи вчера, че започва разследване за геноцид

...
Прокуратурата в Перу съобщи вчера, че започва разследване за геноцид
Коментари Харесай

Започва разследване за геноцид срещу перуанската президентка Болуарте

Прокуратурата в Перу заяви през вчерашния ден, че стартира следствие за геноцид против президентката Дина Болуарте и редица висши чиновници поради потискането на антиправителствените демонстрации, по време на които от декември насам починаха 40 души, съобщи Франс прес.
Още по темата
Държавната прокурорка Патрисия Бенавидес " реши да стартира авансово следствие против президентката Дина Болуарте, ръководителя на министерския съвет Алберто Отарола, министъра на вътрешните работи Виктор Рохас и министъра на защитата Хорхе Чавес ", осведоми прокуратурата в " Туитър ".

Ще се проверяват случаи на " геноцид, убийства при утежняващи условия и нанасяне на тежки рани, осъществени по време на демонстрациите през декември 2022 и януари 2023 година " в разнообразни райони на страната.

Освен това ще бъдат разследвани дейностите на експремиера Педро Ангуло и на някогашния вътрешен министър Сесар Сервантес като част от държавното управление на Дина Болуарте от 7 до 21 декември. По време на демонстрации през тези две седмици починаха 22 души.

Най-малко 40 души се простиха с живота си и над 600 бяха ранени в Перу по време на демонстрациите, последвали свалянето и ареста на левия президент Педро Кастильо на 7 декември. Той бе упрекнат в опит за държавен прелом поради желанието си да разпусне Народното събрание, който се канеше да му отнеме пълномощията.

Демонстрантите упорстват за оставката на Дина Болуарте, която стана приемничка на Кастильо, и за незабавното производство на предварителни избори.

Център на митингите е районът Пуно, в който живеят индианци аймара и който е ситуиран на границата с Боливия, на брега на езерото Титикака.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР