Прокуратурата в Бургас е организирала претърсване и изземване на документи

...
Прокуратурата в Бургас е организирала претърсване и изземване на документи
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва кмета на Сунгурларе, прескочил от ДПС през Ковачки в ГЕРБ

Прокуратурата в Бургас е провела претършуване и изземване на документи от община Сунгурларе, ръководена от Георги Кенов - кмет в продължение на три мандата сред 2007 и 2023 година

Разследването е за закононарушение по работа, като съгласно Кенов става дума за контракти за отдаване чартърен на пасища за аграрни стопани. Кметът твърди, че към този момент е предоставял документите на прокуратурата като копия, само че в този момент са поискани истинските бумаги.

Пред Българска национална телевизия той твърди, че акцията е проведена " поради идните локални избори " и не се тормози от изхода ѝ.

Георги Кенов е знакова фигура в локалната власт в Сунгурларе. Кариерата му стартира като общопрактикуващ доктор, само че през 2007 година се кандидатира за кмет през листата на Движение за права и свободи и печели. Преизбран е и през 2011 година още веднъж благодарение на Движението за права и свободи.

През 2015 година Кенов се опита да завоюва нов мандат с " Български либерален център " - някогашната партия " Лидер " на Христо Ковачки - само че на втори тур губи от тогавашния претендент на Движение за права и свободи Васил Панделиев.

Синът на Кенов - Стефан - беше зам.-председател на БДЦ и в продължение на три години беше народен представител от съдружната им листа с " България без цензура " на Николай Бареков (в 43 Народно събрание сред 2014-2017). През 2018 година Стефан Кенов сътвори предприемчив комитет в поддръжка на задържания по това време притежател на Винпром Карнобат Миню Стайков.

Завръщането на Георги Кенов в локалната власт става през 2019 година, този път с листата на ГЕРБ.

Отношенията му с партията на Бойко Борисов очевидно са замразени от няколко години.

През октомври 2022 година локалната конструкция на ГЕРБ разгласи, че смъква доверието си от Георги Кенов, който станал " безусловно неконтролируем " и това довело до " уронване на името на Политическа партия ГЕРБ в общината ".

В позицията се твърдеше, че партията е подала сигнали за " безспорна непросветеност, произволи и всеобщи назначения на правилото на шуробаджанащината и редица още злоупотреби " от страна на Кенов и администрацията му.

Интересното е, че Кенов взе участие в предизборните прояви на кандидат-депутатите на ГЕРБ и през юли, и през септември 2022 година - т.е. месец преди напрежението му с локалната конструкция да излезе нескрито.

" Ние, като общинско управление направихме всичко допустимо това де не се случи, прилагайки всички вероятни способи за това. Но от средата на 2020 година, спора сред нас е явен и ние не поддържаме неговите дейности. Политическа партия ГЕРБ постоянно е държала на високия морал на личностите, които съставляват партията. Високите условия към професионализма и правилната работа, очевидно са непостижими за Георги Кенов ", се споделяше в позицията им.

В изявление за " Бургас инфо " Кенов декларира, че " в случай че не го арестуват и в случай че е жив, отново ще се кандидатира " за кмет. Той твърди, че офанзивата против него идвала от ръководителя на Общинския съвет Ружди Хаджен (ДПС) и локалния предприемач Николай Киров, представител на Националанта асоциация на зърнопроизводителтие в България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР